Nästa metoo-steg: "Vi måste öva oss på dålig stämning"

Vi har inte i tillräckligt hög utsträckning lyckats få med oss alla ledare i metoo. Här finns ännu mycket att göra, säger Sveriges kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Bild: SPT/Regeringskansliet/Kristian Pohl

”Jag minns det som ett fängelse”, säger den svenska skådespelaren Aleksa Lundberg om tiden före metoo. För ett år sedan nådde revolutionen Svenskfinland och uppropet #dammenbrister publicerades. Svenska kändisar berättar om hur vi går vidare.

– Det har varit ett omtumlande men fantastiskt år. Insikten om att man har en armé av systrar i ryggen är en mäktig känsla, säger skådespelaren Eva Röse, känd som polisen Maria Wern i kriminalserien med samma namn.

För ett år sedan detonerade bomben. Över 700 kvinnliga skådespelare gick ut och vittnade om övergrepp och trakasserier i Svenska Dagbladet. Eva Röse var en av de tongivande profilerna i uppropet #tystnadtagning. Några veckor senare smällde det i Svenskfinland: uppropet #dammenbrister samlade över 6 000 namnteckningar och 800 vittnesmål.

Eva Röse gläds över att den tystnadskultur som i decennier möjliggjort maktmissbruk nu har brutits.

Men det här är bara början. Nästa steg är att se till att de lagar vi har för att motverka sexuella trakasserier följs, och att förändra de strukturer som möjliggjort trakasserier, säger hon.

– Personer med makt måste ta ett större ansvar för den här förändringen. Om inte vi alla står upp mot orättvisor och för jämlikhet så är vi en del av problemet. Det är långt kvar, men nu finns det ingen väg tillbaka in i mörkret.

Därför måste vi öva oss på dålig stämning, säger hon. På att säga ifrån. Och männen måste engagera sig. När Röse talade i riksdagen för några veckor sedan kom bara två män för att lyssna.

– När ska folk förstå att så kallade kvinnofrågor inte är kvinnofrågor, utan mansfrågor?

"Sprängde många former av förtryck"

Skådespelaren och transaktivisten Aleksa Lundberg är glad över att metoo också lett till att man börjat förstå andra frågor, till exempel transfrågor.

Jag tycker att vi ska bli ännu tuffare och inte bara peka på sexuella trakasserier, utan också på att kvinnor fortfarande ses som andra klassens människor överhuvudtaget, säger skådespelaren Aleksa Lundberg. Bild: SPT/Casia Bromberg

– Metoo sprängde mer än förtrycket mot cis-kvinnor, säger hon.

När Lundberg sökte in till scenskolan 2001–2005 blev hon diskriminerad för att hon var transsexuell: Vad ska du spela, man eller kvinna? Vad ska du göra här?

– Efter metoo har jag fått två filmroller. Det här från att filmbranschen över huvud taget inte berört de här frågorna tidigare.

Vad är det största vi uppnått under året som gått?

– Att vi börjat prata om något som tidigare varit helt och hållet tabu. Jag minns det som ett fängelse. Alla visste vad som pågick, men man visste också att man inte fick prata om det.

"Män måste engagera sig mer"

Nu är det viktiga att se till att tystnadskulturen är bruten för gott, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Annars är risken att vi inom kort går tillbaka till tiden då offren – och inte förövarna – bar på skammen.

– Det är ledarna som har ansvar för att se till att tystnadskulturen permanent är bruten. Vi måste våga skapa dålig stämning. Minst sju år – så länge tar det att förändra det som sitter i väggarna, säger hon.

Bah Kuhnke är den svenska politiker som starkast förknippats med metoo. Hon förändrade sin dagordning som minister, prioriterade samtal och möten med nyckelpersoner inom metoo, såg över svensk lagstiftning och rannsakade sig själv som ledare.

Är det inte lite symptomatiskt att just du – som kvinna och kvinnlig minister – engagerat dig mest?

– Det är en sorglig insikt att det framför allt är kvinnor och kvinnliga ledare som drivit det här hårdast. Det återstår fortfarande en hel del innan vi förstår att det handlar om mänskliga rättigheter. Jag vill mena att det mesta återstår att göra och att manliga makthavare måste engagera sig mer.

Många verkar se metoo som en nyhet som passerat i stället för ett arbete som pågår. När Bah Kuhnke under senare tid velat prata om metoo i intervjuer har hon ofta fått frågan "jaha, har det hänt något nytt?".

– I den tid och värld vi lever i går allting väldigt snabbt, men det här kommer inte att gå snabbt att förändra. Det kräver både tålamod och mod, säger hon.

"Ett nytt systerskap"

Det finns ett nytt systerskap nu, säger skådespelaren Sofia Helin, känd som polisen Saga i teveserien Bron. Man har förstått att diskussionen om sexuella trakasserier handlar om fakta, inte känslor.

Nästa steg blir att göra praktik av kunskapen och säkra anställningsvillkoren för de mest utsatta: de unga som vill in i vår bransch, säger skådespelaren Sofia Helin. Bild: SPT/Pressbild/Kristoffer Samuelsson

– Jag känner mig säkrare och mer benägen att säga ifrån. Kreativt har det öppnat många dörrar och gett en känsla av att allt är möjligt. Jag känner mig friare, säger hon nu.

Efter att kvinnor kommunicerat till de högsta ledarna inom branschen har även de börjat förstå vidden och allvaret i frågan.

– Vi har haft branschdagar med teater- och filmbranschen där de främsta ledarna deltagit och diskuterat hur de ska lösa frågan. De har medvetandegjorts om att ansvaret vilar på dem, säger Helin.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning