Nästa år kan alla Helsingforsbarn få veganmat på dagis

Vegankorv tillverkad på vetegluten. Bild: Ksf-arkiv/Evy Nickström

Från årsskiftet kan alla barn på Helsingfors daghem som följer vegandiet hemma göra det också på dagis.

Ett ettårigt försök med veganmat på dagis i Helsingfors har precis avslutats, och kontentan är att veganmat från årsskiftet ska kunna erbjudas barnen på alla Helsingfors daghem. I försöket deltog mellan 24 och 31 barn vid 11 daghem, och enligt stadens preliminära förfrågan finns det totalt ett femtiotal barn som följer vegandiet hemma vid stadens daghem.

Kostnaderna för daghemsmåltiderna ligger för närvarande på 7,36 euro per barn och dag, och i det ingår morgonmål, lunch och mellanmål. Med vegandiet steg kostnaderna med 5,49 euro per barn och dag, men stadens serviceproducent bedömer att kostnadsökningen kan begränsas till 2,10 euro per barn och dag om rätterna modifieras lite. En orsak till den högre kostnaden var att antalet barn per daghem som skulle ha veganmat var så litet och svinnet därför blev större, men också till exempel planering och råvaror ökade kostnaderna. Det handlar ändå inte om några stora volymer.

Helsingfors universitet utför för tillfället i samarbete med staden en studie kring försöket med vegankost för barn. Tills vidare finns inga tillförlitliga resultat om kostens hälsoverkningar, men så var det heller inte hälsoaspekten som kom främst för de familjer som deltog i försöket. Bland de familjer som deltog lyfte de flesta fram etiska skäl som matens miljökonsekvenser och djurens levnadsförhållanden, och hälsoargument, om de nämndes, var sekundära.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning