Näsdagen uppmärksammas på tv i kväll – kampanjen samlar pengar till barn i Afrika, Asien och Sydamerika

Imitatören Jarkko Tamminen och president Sauli Niinistö kan skymtas i tv-rutan i kväll när Stiftelsen Näsdagen och Yle ställer till med show. Bild: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Näsdagskampanjen avslutas på fredagskvällen med en tv-show på kanalen Yle TV2. Tv-sändningen börjar klockan 19.

Välgörenhetskampanjen Näsdagen når sin kulmen på fredagskvällen när Stiftelsen Näsdagen och rundradiobolaget Yle ställer till med show. Bland annat pojkbandet XL5, som hade sin storhetstid på nittiotalet, uppträder under kvällen. Ernest Lawson och Susanna Laine är konferencierer. Även presidenterna Sauli Niinistö och Tarja Halonen är med på ett hörn.

Förutom i form av en tv-show firas Näsdagen på olika håll i Finland i form av insamlingsevenemang och olika jippon. Pengarna som rullar in via Näsdagens insamling går till utvecklingssamarbete i Afrika, Asien och Sydamerika. Stödet går framför allt åt till att främja barns hälsa och skolgång. Insamlingen fortsätter ända fram till årsskiftet.

Stiftelsen Näsdagen, som ursprungligen hette Ylen Hyvä Säätiö, grundades år 2004 av Finlands Unicef, Finlands Röda Kors, Kyrkans Utlandshjälp och Yle. Tre år senare arrangerades Näsdagen för första gången i Finland.