Nasa presenterar ny information om exoplaneter – vankas det tecken på utomjordigt liv?

Mostphotos. Bild: Mostphotos

Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa ska i dag presentera nya uppgifter om så kallade exoplaneter, det vill säga planeter som kretsar runt en annan stjärna än solen. De finns alltså i ett annat solsystem än vårt.

Nasa ordnar en presskonferens som sänds direkt på Nasas webbplats. Presskonferensen börjar i kväll klockan åtta finsk tid.

I maj i fjol berättade Nasa att man hade hittat nästan 1 300 planeter utanför vårt solsystem. Det mer än fördubblade antalet exoplaneter som hade hittats med hjälp av rymdteleskopet Kepler.

Nasa uppskattade då att nästan 550 av dem kan vara stenplaneter, det vill säga sådana som liknar jorden och har en fast yta. Antagandet byggde på planeternas storlek. Enligt Nasa kretsar nio av dessa planeter runt sin stjärna på ett avstånd som kan vara gynnsamt med tanke på förekomsten av liv.

Ett par månader senare meddelade Nasa att man har hittat ytterligare 104 exoplaneter med hjälp av rymdteleskopet. Enligt CNN är fyra av dem aningen större än jorden och de kan också vara stenplaneter. Två av dem var dock för heta med tanke på förekomsten av liv. De två andra kretsar på lämpligt avstånd runt sin stjärna.

Kepler-teleskopet sköts upp i sin egen bana runt jorden 2009. Den första exoplaneten hittades 1992.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning