Nasa hoppas väcka sin tonåring på Mars

Sean O'Keefe på Nasa diskuterar sondernas arbete framför en bild på Opportunity. Bild: TT/AP/DAMIAN DOVARGANES

Extremvädret har blåst över – på Mars. Det ger Nasa nytt hopp om att kunna väcka sin sovande tonåring Opportunity.

Både USA och Sovjetunionen började på 1970-talet sända forskningssonder som skulle undersöka Mars yta. Sovjetunionens Mars 3 blev 1971 den första som lyckades landa välbehållen, men kunde sedan inte sända något. Fyra år senare blev USA:s Viking 1 den första som kunde skicka hem bilder efter landningen.

Senare har USA lyckats landsätta fyra sonder av nya generationer: Sojourner anlände 1997, Spirit och Opportunity 2004, och Curiosity 2012. Av dessa är det bara Curiosity som just nu fortfarande har kontakt med jorden.

Men ytterligare en sond med den allra senaste tekniken är nästan framme. Insight avlossades från Kalifornien i våras, och ska landa på Mars i slutet av november i år.

Källa: Nasa.

Åtminstone hoppas USA:s rymdstyrelse att sonden med smeknamnet "Oppy", som sändes i väg till den röda planeten 2003, bara gått ner i viloläge. Den hördes senast av i början av juni, då en jättelik sandstorm börjat blåsa upp.

Stormar på Mars varar ofta i flera månader, och kan omfatta hela planeten. Och mörka skyar gör att solcellsdrivna Opportunity drabbas av strömavbrott.

Men nu visar Nasas mätningar att himlen åter är klar över Meridiani-slätten, där Oppy när kontakten bröts var ute och letade bland annat efter spår av liv på Mars.

45 dagar

"Solen bryter igenom diset över Ihärdighetsdalen (Perseverance Valley), och snart finns det tillräckligt med solljus för att Opportunity ska kunna ladda batterierna", säger projektledare John Callas enligt en uppdatering på Nasas webbplats.

Uppskjutningen av Opportunity från Cape Canaveral Air Force Station i Florida den 7 juli 2003. Bild: TT/AP/PETER COSGROVE

Callas förklarar att man nu inleder en period med intensiva kontaktförsök, flera kommandon skickade till Oppy varje dygn, i hopp om att väcka det 15-åriga maskineriet ur viloläget.

Aktionen ska pågå i 45 dygn. Har man inte fått kontakt då kanske Nasa måste dra slutsatsen att Opportunity har fått irreparabla skador i stormen.

Funkar vykort?

Den går i så fall samma öde till mötes som tvillingsonden Spirit, som landades på andra sidan Mars ungefär samtidigt 2004. Spirit körde fast i sanden 2009, och slutade kommunicera med jorden året efter.

Men än lever hoppet, och rymdmyndigheten drar sig inte för att ta hjälp av allmänheten. På Twitter uppmuntras kreativa sätt att väcka sonden, under hashtaggarna #WakeUpOppy och #OppyPhoneHome.

Och om alla andra varianter går bet kanske ett hederligt vykort funkar? Nasa har skapet en speciell webbsida där man kan skicka ett sådant till Opportunity.

Har du kört vilse, Oppy? Bild tagen av Opportunity 2014, då sonden var i liknande knipa efter att ha kört fast i sanden på Meridiani-slätten. Bild: TT/AP/NASA

Opportunitys bild på sin egen arm. Bild: TT/AP/NASA

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning