Nasa hoppas på mindre smutstvätt i atmosfären

Astronauten Leland Melvin under ett träningspass på rymdstationen ISS 2009. Nu är han talesperson för ett projekt som ska öka hållbarheten för astronauternas garderober. Bild: Nasa/TT-AP

Stinkande astronautstrumpor har ingenstans att ta vägen eftersom det inte finns några tvättmaskiner i rymden – i stället skjuts smutstvätten ut i atmosfären. Nu vill rymdstyrelsen Nasa hitta en mer hållbar lösning.

Har du någonsin funderat över hur astronauter tvättar sina kläder? Svaret är enkelt. Det gör de inte. Rymden må vara oändlig – men några tvättmaskiner finns där inte.

I stället använder astronauterna sina kläder tills dess att stanken helt enkelt är outhärdlig. Då packas smutsiga strumpor, kalsonger och tröjor in en gammal transportraket som skjuts ut i atmosfären, där smutstvätten brinner upp.

Det här tillvägagångssättet kräver omfattande garderober. En besättning om sex personer gör av med omkring 400 kilo kläder om året ombord på Internationella rymdstationen ISS, enligt Smithsonian Magazine.

Det är inte särskilt hållbart – och för de astronauter som måste återvända illaluktande kläder dag efter dag är det inte heller så angenämt.

Nasa, USA:s rymdstyrelse, bildades 1958. Förkortningen står för National Aeronautics and Space Administration.

Sedan 1960-talet har Nasas utbildat omkring 350 astronauter. I juli 1969 blev Nasas månlandare The Eagle, som skjutits upp med Apollo 11, den första att landa på månen. Astronauterna Neil Armstrong och Edwin "Buzz" Aldrin tog de första mänskliga stegen på månens yta.

I Nasas nuvarande styrka finns 48 astronauter, men fler krävs för att klara de mål som satts upp: nämligen att utforska månen mer utförligt och skicka människor till Mars.

Källa: Nasa

Stela av svett

Astronauterna på rymdstationen tränar omkring två timmar om dagen för att underhålla musklerna i tyngdlöshet. Det dröjer inte länge förrän träningskläderna börjar stinka och bli stela av svett – och därför behövs en ny uppsättning en gång i veckan, enligt den tidigare Nasa-astronauten Leland Melvin.

– Efter det så anses kläderna vara giftiga, säger han till nyhetsbyrån AP.

– Det är som om de lever sitt eget liv. De är så stela från all svett.

Melvin är talesperson för ett projekt som den amerikanska rymdstyrelsen Nasa har inlett tillsammans med dagligvarujätten Procter & Gamble. Förhoppningen är att kunna hitta bättre sätt att hålla astronauternas kläder rena i rymden – så att de kan användas i månader eller år, precis som på jorden.

Tre års resa

Procter & Gamble ska experimentera fram potentiella lösningar kring tvätt- och fläckborttagningsmedel särskilt anpassade för rymden. Den första omgången ska skickas upp i december.

Hur smutstvätt ska hanteras i rymden kan tyckas vara en liten fråga. Men när USA och andra länder blickar mot baser på månen och mars är det många detaljer som ska klaffa.

Enligt Nasa är det trångt om utrymmet i raketerna – och med tanke på att en resa till mars kan ta upp till tre år vore det önskvärt att kläderna kan användas längre.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning