Nasa gräver djupt i Mars innersta hemligheter

Om allt går som planerat kommer Nasas marslandare Insight att lämna Kalifornien lördag den 5 maj och ankomma den röda planeten ett halvår senare. Bild: TT/AP/NASA

Vad pågår under ytan på den röda planeten? Det hoppas den amerikanska rymdstyrelsen Nasa få svar på när de efter lunchtid i dag skickar landaren Insight på uppdrag – bland annat för att lära sig mer om "marsbävningar".

Boende längs med kusten i USA-delstaten Kalifornien befinner sig på första parkett när raketen med landaren lämnar Vandenberg Air Force Base, klockan 14.05 finsk tid, på lördagen. Det är första gången som Nasa använder sig av en annan avfyrningsplats än Cape Canaveral i Florida för att skicka en farkost till en annan planet.

Ett halvår senare, den 26 november, är det tänkt att Insight ska landa på Elysium Planitia, det näst största vulkaniska området på Mars. Nasa har hittat ett lämpligt ställe som beskrivs som en gigantisk parkeringsplats och som ska underlätta nedstigningen.

Ombord finns också två portföljstora satelliter som kommer att bryta sig loss efter avfärd och fungera som en möjlig kommunikationskanal med Insight. De kallas Wall-E och Eve eftersom deras utrustning till viss del påminner om karaktärerna i den animerade scifi-filmen.

Bild: TT/AP/NASA

Mars är den yttersta av de jordliknande planeterna och kallas "den röda planeten". Med hjälp av rymdsonder har planetens yta kartlagts under de senaste årtiondena.

Mars består till stor del av urgammalt kraterlandskap, dock nästan uteslutande på södra halvklotet. Det norra halvklotet utgörs i stor utsträckning av ett mycket flackt och låglänt område. När Mars och jorden rusar i kapp med varandra i varsin omloppsbana varierar avståndet mellan dem från ungefär 55 miljoner till 400 miljoner kilometer, och en enkelresa dit uppskattas ta minst ett halvår.

Insight står för "Interior Exploration using Seismic Investigations" och tanken med projektet är att undersöka "marsbävningar" för att lära sig mer om marsskorpan, manteln och kärnan.

Källa: Nationalencyklopedin, Nasa

Tittar inuti

Projektet är det första som tillägnas den röda planetens inre. Tidigare uppdrag har främst skrapat på ytan. Men den här gången ska Insights robotarm borra sig djupt ner och förhoppningsvis sprida mer ljus över planetens struktur och sammansättning.

För första gången ska också "marsbävningar" mätas, för att få mer kunskap om hur ofta planeten drabbas av skalv. Forskarna väntar sig tio till tolv stycken under de två år som utgör det primära uppdraget.

– Vi vet litegrann, men vi vet inte mycket. Jag ser fram emot att göra den första kartan över planetens inre, säger forskaren Bruce Banerdt till The New York Times.

Men det är svårt att ta sig till Mars. Endast 40 procent av alla försök har varit framgångsrika, enligt nyhetsbyrån AP. USA är det enda land som har lyckats landa och manövrera rymdfarkoster på planeten. Senast var det rymdsonden Curiosity som tog mark 2012.

"Mystisk planet"

Insights rymdfärd är två år försenad eftersom läckor kring landningsfarkostens seismometer upptäcktes. Nasa sköt då fram uppdraget i stället för att riskera ett misslyckande.

– Mars är fortfarande en ganska mystisk planet. Trots alla studier som vi har genomfört kan den fortfarande slänga åt oss en riktig skruvboll, säger Banerdt.

Nasas raket med rymdfarkosten Insight ombord, fotograferad på fredagen. Bild: TT/AP

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning