Närmare 70 miljoner på flykt i världen – 2017 dystert rekordår

Victoria Sunday, 5 år, och storebror Abraham Wani, 7, är flyktingar från Sydsudan. Här väntar de efter att ha tagit sig över gränsen från Kongo-Kinshasa in i Uganda. Bild: Ben Curtis

2017 var det femte året på rad där gruppen människor på flykt växte. Antalet flyktingar i världen närmar sig nu 70 miljoner. En person varannan sekund tvingas lämna sitt hem.

Situationen i Kongo-Kinshasa, vågen av rohingyer som tvingas lämna Myanmar (Burma), svältkatastrofen i Sydsudan samt Syrienkriget.

Det är fyra av de kriser i världen som lett till att 68,5 miljoner människor var på flykt i slutet av 2017, enligt den årliga rapport som FN:s flyktingkommissariat, UNHCR, släpper på tisdagen. Det är nästan tre miljoner fler än år 2016.

Av de 68,5 miljonerna har drygt 25 miljoner flytt till ett annat land, resten är på flykt inom sitt eget land.

"Ett vägskäl"

– Vi befinner oss vid ett vägskäl, där det krävs ett nytt och mer omfattande förhållningssätt för att lyckas hantera den globala flyktingsituationen så att inte enskilda samhällen och länder tvingas göra det på egen hand, säger Filippo Grandi, FN:s flyktingkommissarie, i rapporten.

Under 2017 tvingades 16,2 miljoner människor på flykt. Det motsvarar en person varannan sekund som måste lämna sitt hem. De 16,2 miljonerna är dels människor som redan var på flykt och flydde på nytt, dels sådana som flydde för första gången, både inom sitt eget hemland och till länder utanför.

De enskilda kriser som tvingade flest nya människor på flykt förra året var konflikterna i Syrien, Sydsudan och Myanmar. Från Sydsudan flydde en miljon, från Syrien ungefär 800 000 och från Myanmar flydde 665 000 personer.

– För Myanmar har antalet flyktingar mer än fördubblats under 2017. Det tillför enormt till antalet i stort, säger Caroline Bach, talesperson för UNHCR i Nordeuropa.

Flyr till grannlandet

Flyktingarna från Myanmar tar sig till Bangladesh och är ett tydligt exempel på hur flyktingströmmar ofta ser ut.

– Nio av tio människor som tvingas fly sina hem flyr inom det egna landet, eller till grannlandet. Det är många som har en bild av att alla världens flyktingar söker sig till Europa – men så är det inte, säger Caroline Bach.

Det gör att en stor del av världens flyktingar lever i utvecklingsländer, som står illa rustade att ta emot dem som kommer.

Många av flyktingarna från Myanmar kommer till lägren på andra sidan gränsen med Bangladesh, som detta i Kutupalong i Cox's Bazar. Bild från i april. Bild: TT-AP/A.M. Ahad

Libanon tog 2017 emot nästan en miljon flyktingar, vilket gör landet till världens största flyktingmottagare i förhållande till folkmängd. Bild från Arsal nära den syriska gränsen. Bild: Hussein Malla

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning