Varning för mycket farlig vind – ålänningarna ombeds stanna inomhus

Bild: Niklas Tallqvist

Stormen fortsätter rasa. Värst är läget på Åland. En nattlig vindby på Kökar hade en hastighet på 41,6 meter i sekunden.

En kraftig nordlig vind fortsätter blåsa över Finland på onsdagen, rapporterar Meteorologiska institutet. På Åland och i Finlands sydvästra havsområden är vädret mycket farligt.

Under natten till onsdagen mätte Meteorologiska institutet vindhastigheter på upp till 41,6 meter per sekund på Kökar. På samma ö var vindens medelhastighet under en tio minuter lång mätningsperiod 32,5 meter per sekund. I Finland är tröskelvärdet för stormvind 21 meter per sekund.

I Bottenhavet norr om Åland var den signifikanta våghöjden under natten till onsdagen 7,9 meter.

På grund av väderförhållandena uppmanar polisen på Åland ålänningarna att stanna hemma och inte bege sig ut på vägarna. Omkullfallna träd blockerade Hammarlandsvägen och Lemlandsvägen på onsdagsmorgonen. Det gör att alla huvudvägar i landskapet är avstängda på obestämd tid.

– På alla tre huvudvägar kommer man inte fram med bilar, säger äldre konstapel Jussi Heino på polisen till Nya Åland.

Enligt Thomas Mattsson, jourhavande räddningsledare på Åland, kan det vara farligt att röra sig utomhus på grund av stormen.

Över 14 000 hushåll saknade el på Åland på onsdagsmorgonen.

Storm uppnås i Finland då vindhastigheten i medeltal inom 10 minuter överstiger 21 m/s. Internationellt använder man tröskelvärdet 25 m/s.

Stormvarning utfärdas då vindhastigheten är 21–32 m/s, varning för hård vind då vindhastigheten är 14–20 m/s. Orkanvarning utfärdas då vindhastigheten överskrider 32 m/s.

Källa: Meteorologiska institutet

Sjöbevakningen hade lugn natt

Trots stormen hade Västra Finlands sjöbevakningssektion en lugn natt, säger sjöräddningsledare Samu Hiljanen. Hiljanen beskriver vindhastigheterna till havs som exceptionella.

– Vi kan se att också stora fraktfartyg åker väldigt långsamt, bara några knop så att fören hålls åt rätt riktning, säger Hiljanen.

Av sjöbevakningens enheter har endast bevakningsfartygen varit ute till havs under natten medan mindre fartyg hållit sig vid kajen.

På Åland hjälpte sjöbevakningens patrull räddningsverket med att röja undan träd som fallit på vägarna, berättar Hiljanen.

Ett fartyg nära ön Märket på den finsk-svenska gränsen verkade enligt Hiljanen ha problem på natten men eftersom fartyget befann sig i svenska vatten kontaktade den finländska sjöbevakningen inte det.

Vid Sveriges kustbevakning säger ledningscentraloperatör Christine Lindén att inga fartyg hamnat i sjönöd under natten. Enligt Lindén är väderförhållandena ute till havs besvärliga men hon har inte hört om några olyckor.

Både Tallink Silja och Viking Line som trafikerar mellan Sverige och Finland valde att inte ta iland på Åland i natt.

Har du varit ombord i natt? Kontakta HBL:s reporter Laura Klingberg på laura.klingberg@HBL.fi.

60 000 hushåll utan el

Vinterstormen har orsakat elavbrott på många håll i landet. Kvart över nio på onsdagsmorgonen led cirka 85 000 hushåll av elavbrott, enligt organisationen Finsk Energiindustri.

Stormen orsakar också problem i trafiken. På tisdagskvällen krockade ett tåg mellan S:t Michel och Pieksämäki i Södra Savolax med omkullfallna träd på rälsen men problemet är nu åtgärdat.

Senare samma kväll åkte en buss av vägen i Ypäjä i Egentliga Tavastland. Bussen hade 15 passagerare som flyttades till en annan buss, meddelar polisen.

På onsdagen lider tågtrafiken mellan Vasa och Seinäjoki av problem efter att träd fallit på tågbanan. Enligt bolaget Traffic Management Finland som ansvarar för trafikstyrningen av alla transportslag ersätts tågen av bussar på sträckan.

Stormigt i hela Norden

Även i Sverige har nästan 100 000 hushåll varit utan el på grund av den kraftiga stormen.

I Danmark förbereder man sig på högre vattenstånd i bland annat Sydjylland, Sydfyn och Lolland-Falster, med vattenstånd på mellan 1,2 och 1,6 meter över det normala på onsdagen. Flera städer har förberett sig med sandsäckar och pumpar.

Öresundsbron är stängd i båda riktningarna och över 97 000 hushåll saknade ström tidigt på morgonen, men siffran ändras snabbt.

Öresundsbron stängde för biltrafik vid 4-tiden natten till onsdagen. Bild: Lehtikuva/TT/Johan Nilsson

Meteorologiska institutet varnar för mycket farlig vind på Åland. Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Följ stormläget via vår live-rapportering här

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning