Närmare 100 sällsynta fjällgäss upptäcktes i Uleåborg

Närmare 100 rödlistade fjällgäss har vilat upp sig i Uleåborgstrakten. Bild: Wikimedia Commons/Thurner Hof

En av miljöorganisationen WWF:s arbetsgrupper har upptäckt närmare 100 fjällgäss i Uleåborgstrakten i våras. Det är en god nyhet eftersom arten är rödlistad och akut hotad.

Fjällgässen flyttar på våren från Grekland till nordligare breddgrader för häckningstiden. De stannar i Uleåborgstrakten för att vila och äta på olika finländska rastplatser innan de flyger vidare till Nordnorge.

– Denna vår har vi med säkerhet registrerat 96 fjällgäss i Siikajoki, Liminganlahti och Karlö. Det känns fint att med egna ögon få se hur beståndet av fjällgås har repat sig, säger Juha Markkula på WWF i ett pressmeddelande.

De största hoten mot fjällgässen är tjuvjakten och räven. WWF driver för tillfället en kampanj mot tjuvjakten i Nordnorge.

WWF:s volontärer och sakkunniga har följt med fjällgässens vårflytt regelbundet från och med 1985. Arbetet genomdrivs i dag som ett samarbete mellan WWF och Forststyrelsen och med hjälp av ekonomiskt understöd från Miljöministeriet. I år var även den belgiska organisationen Natuurpunt Reize och det finska bolaget Finnature med på ett hörn.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03