Närmare 100 sällsynta fjällgäss upptäcktes i Uleåborg

Närmare 100 rödlistade fjällgäss har vilat upp sig i Uleåborgstrakten.Bild: Wikimedia Commons/Thurner Hof

En av miljöorganisationen WWF:s arbetsgrupper har upptäckt närmare 100 fjällgäss i Uleåborgstrakten i våras. Det är en god nyhet eftersom arten är rödlistad och akut hotad.

Fjällgässen flyttar på våren från Grekland till nordligare breddgrader för häckningstiden. De stannar i Uleåborgstrakten för att vila och äta på olika finländska rastplatser innan de flyger vidare till Nordnorge.

– Denna vår har vi med säkerhet registrerat 96 fjällgäss i Siikajoki, Liminganlahti och Karlö. Det känns fint att med egna ögon få se hur beståndet av fjällgås har repat sig, säger Juha Markkula på WWF i ett pressmeddelande.

De största hoten mot fjällgässen är tjuvjakten och räven. WWF driver för tillfället en kampanj mot tjuvjakten i Nordnorge.

WWF:s volontärer och sakkunniga har följt med fjällgässens vårflytt regelbundet från och med 1985. Arbetet genomdrivs i dag som ett samarbete mellan WWF och Forststyrelsen och med hjälp av ekonomiskt understöd från Miljöministeriet. I år var även den belgiska organisationen Natuurpunt Reize och det finska bolaget Finnature med på ett hörn.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00