Narkotikahandel i miljonklass avslöjad – 34-årig affärsman misstänks

Enligt tullens förundersökning uppgår narkotikahandelns brottsvinning till ungefär 1 miljon euro. Av det har tullen beslagtagit 100 000 euro i kontanter. Bild: Ari Sundberg/SPT

Tullen har undersökt ett fall där en man misstänks ha smugglat stora mängder narkotika under flera år via webbplatserna Silkkitie och Sipulimarket.

Tullen har avslöjat en omfattande brottshelhet där en 34-årig man bosatt i huvudstadsregionen misstänks för att ha smugglat och distribuerat olika slags narkotika under åren 2014-2020.

Enligt tullen har tiotals kilo narkotika sålts till hundratals personer i det krypterade tor-nätverket. Handeln har skett på de illegala marknadsplatserna Silkkitie och Sipulimarket som båda stängts ner av tullen. Fram till år 2019 skedde handeln också på webbplatsen Dream Market. Den misstänkta mannen använde posten för att distribuera narkotikan.

År 2018 anslöt sig också en 40-årig man i musikbranschen till narkotikahandeln. De två männen misstänks ha skaffat narkotikan från Nederländerna. Pengar levererades dit flera gånger.

Tullen skriver att det största enskilda beloppet som använts till inköp av narkotika var cirka 100 000 euro. Den sista penningleveransen till Nederländerna i början av 2020 misslyckades då tullen i Tyskland beslagtog över 84 000 euro i kontanter ur kurirens bil.

Via tor-nätverket har man distribuerat minst 20 kilo 30-55-procentigt amfetamin, cirka 10 kilo kristallint MDMA, tusentals ecstasytabletter, cirka 500 gram heroin, hundratals gram kokain, cirka 4 kilo cannabis och cirka 100 gram metamfetamin.

Förvarades i hyrda lager i Helsingfors

Narkotikan förvarades i hyrda lager i Helsingfors och hanterades i bostäder som hyrdes i andra personers namn.

Verksamheten var enligt Tullen mycket planenlig och enligt förundersökningen uppgår narkotikahandelns brottsvinning till ungefär 1 miljon euro. Av det har tullen beslagtagit 100 000 euro i kontanter. Utöver det har tullen beslagtagit en del egendom och bitcoin till ett värde av 12 000 euro som man misstänker är brottsvinning.

Fallet har undersökts som grovt narkotikabrott, narkotikabrott och läkemedelsbrott. Sammanlagt tolv personer har hörts och de flesta av dem bor i huvudstadsregionen och är mellan 24 och 52 år gamla. Fem av dem har suttit häktade.

Den huvudmisstänkta affärsmannen är fortfarande häktad och medgärningsmannen har satts under intensifierat reseförbud.

Förundersökningsprotokollen skickas vid årsskiftet till åtalsprövning vid åklagarämbetet i Södra Finland. Tidsfristen för att väcka åtal löper ut i slutet av januari. Åtalen handläggs vid Helsingfors tingsrätt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning