Narkotikabrott på nätet under lupp – nästan 200 greps

I oktober skärpte polisen övervakningen av narkotikabrott. Operationen ledde till 332 polisanmälningar – 116 av dem på nätet.

Polisen trappade upp sin övervakning av narkotikabrott mellan den 9 och 29 oktober. Det är främst på det anonyma nätverket darknet som narkotikahandeln sker. Alla polisinrättningar och centralkriminalpolisen deltog i operationen och registrerade totalt 332 polisanmälningar. 116 av dem gällde narkotikabrott som har begåtts på nätet. Flest brott över nätet registrerades av polisinrättningarna i Helsingfors, Tavastland och Östra Finland. Flest polisanmälningar från gatuspaningen fick polisinrättningarna i Inre Finland, Sydvästra Finland och Lappland.

Polisen beslagtog också vapen och kontanter

Under den tre veckor långa övervakningen misstänktes nästan 400 personer för brott. 199 av dem greps, 67 anhölls och 19 häktades. Polisen beslagtog bland annat 2,7 kg amfetamin, 500 g metamfetamin, 1 500 extastabletter, 3,6 kg marijuana och över 300 Subutextabletter, som också används av avgiftning och substitionsbehandling för opioidberoende personer. Av det aktuella och omdiskuterade läkemedlet Rivotril beslagtogs nästan 2 500 tabletter. Utöver narkotika beslagtogs bland annat fyra skjutvapen och cirka 30 000 euro i kontanter. Polisen påträffade också 30 efterlysta personer.

Lyckades stänga Sipulikanava

Nätövervakningen koncentrerades främst till bildforumet Sipulikanava som har funnits på det hemliga Tor-nätverket. De gripna personerna har använt kanalen för narkotikaförsäljning. Den första november lyckades tullen och centralkriminalpolisen stänga Sipulikanava med gemensamma krafter. Tullen undersöker fallet som grovt narkotikabrott. Polisinspektör Teemu Saukoniemi vid Polisstyrelsen berättar att polisen avslöjade ett flertal narkotikabrott på nätet som klassas som grova.

– Personerna som misstänktes för brotten var till största delen unga personer födda på 1990-talet. En del av dem som blev fast misstänktes nu första gången för brott, säger han.

Enligt Saukoniemi var ett av målen med den skärpta övervakningen att öka polisens förutsättningar att kunna avslöja narkotikabrott på riksnivå.

– Resultaten från nätövervakningen visar också att brottsbekämpningsåtgärder bör riktas förutom på traditionell narkotikabrottslighet även på nätbaserad narkotikahandel. Utifrån dessa erfarenheter tror jag att nätövervakningen kommer att intensifieras, säger Saukoniemi.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46