Näringsminister Kulmuni: Googles investeringar bekräftar vilken utmärkt investeringsmiljö Finland är

Näringsminister Katri Kulmuni (C) säger att det råder hård konkurrens om Googles stora investeringar. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Näringsminister Katri Kulmuni (C) säger att Googles storsatsning på Finland kommer att gynna hela Finlands näringsliv.

Rapporteringen kring statsminister Antti Rinnes (SDP) möte med techjätten Googles vd Sundar Pichai har fyllt nyhetsflödet under slutet av veckan. Men det var inte enbart Rinne som Pichai kom för att träffa i Helsingfors.

Näringsminister Katri Kulmuni (C) passade samtidigt på att kalla till ett internationellt rundabordssamtal om digitalisering i samband med Pichais besök. Syftet var att diskutera vilka nya möjligheter digitaliseringen för med sig för framtiden.

Med på mötet fanns såväl ministrar som näringslivets högsta representanter från Finland, övriga nordiska länder och Estland. Som representant för ett av världens största internetföretag fungerade Pichai som dagens huvudtalare.

Det var en mycket glad och nöjd Kulmuni som anlände till rundabordssamtalet på fredagsförmiddagen.

– Nyheten om Googles stora investeringar i Finland visar vilken utmärkt investeringsmiljö Finland är. Konkurrensen om dessa investeringar är hård och att investeringarna kommer hit är ett utmärkt besked för hela vårt näringsliv.

Google börjar utbilda finländare

Google meddelade tidigare under fredagsförmiddagen att de gör en tilläggsinvestering på totalt 600 miljoner euro i Fredrikshamn. Därtill ska de bygga två nya vindkraftverk i Finland.

Pichai öppnade fredagens rundbordssamtal med att konstatera att kunskap är avgörande då det gäller digitalisering.

Google satsar därför nu allt mer på utbildning, och även Finland ska få sin beskärda del av detta.

Googles välgörenhetsorganisation Google.org har beslutat att donera två miljoner dollar till att utbilda sådana arbetstagare vars arbete förändrats på grund av automatisering och digitalisering.

Summan på två miljoner dollar kommer att delas upp mellan ett flertal olika länder, bland annat Sverige, Danmark och Belgien.

Gynnar Finland på många plan

Kulmuni konstaterade att investeringen för Finlands del har god effekt även på två andra områden.

– Detta främjar både digitaliseringen och användningen av förnybar energi, så det är en verkligt fin nyhet för Finland.

För att regeringens mål om ett koldioxidneutralt Finland år 2035 ska nås, krävs det enligt Kulmuni att även företag är villiga att investera i förnybar energi.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning