Näringslivstoppar tveksamma till ekonomin i regeringsprogrammet – se HBL:s debatt här

Patrick Anderson, vd på United Bankers har inte mycket positivt att säga om regeringsprogrammet. Bild: Lukas Kallenberg/SPT

De näringslivstoppar som deltog i HBL:s paneldebatt på tisdagen ställer sig frågande till hur den kommande regeringen ska få ordning på ekonomin.

I den paneldebatt som Hufvudstadsbladet arrangerade på tisdagen deltog Anne Berner, ex-minister och ny på sitt jobb som styrelseledamot i SEB, Heidi Schauman, chefsekonom på Aktia, Patrick Anderson, vd på United Bankers, Stefan Björkman, vd på Konstsamfundet och Martin Paasi, sparekonom för Nordnet. Som moderator fungerade Susanna Landor, chefredaktör på HBL.

Här kan du se hela debatten:

En av de första frågorna paneldeltagarna fick handlade om de sysselsättande åtgärderna i regeringsprogrammet och på vilket sätt de skiljer sig från den föregående regeringens sysselsättningspolitik.

– Jag vill inte jämföra regeringsprogrammet med den förra regeringen eftersom jag känner mig jävig, men det räcker inte med 75 procents sysselsättningsgrad eller ens med 80 procents sysselsättningsgrad när vår befolkning hela tiden åldras, säger Anne Berner.

– Vi måste bli bättre på att använda oss av digitaliseringen för att på det sättet öka produktiviteten.

Heidi Schauman, säger att det är bra att regeringen vågar pröva sig fram.

– Förra regeringen använde sig mera av piska för att få folk i arbete medan den här regeringen använder nästan bara morot. Tiden får utvisa om det räcker med endast morot, säger hon.

Så vad händer om regeringens mål på 75-procentig sysselsättningsgrad inte nås?

– Det mest sannolika är att målet med en statlig skuldsättning som ligger under 60 procent av bruttonationalprodukten inte nås utan att vi tvärtom lånar mera pengar för att finansiera utgifterna, säger Schauman.

Vad kan Finland göra för att förebygga hjärnflykt?

– Hjärnflykt är skadligt för Finland eftersom vi har en väldigt högutbildad och därför dyrbar arbetskraft, säger Martin Paasi.

– Traditionellt brukar inte vänsterregeringar vara särskilt intresserade av de högpresterande individerna utan de brukar fokusera på att lyfta upp den allmänna kunskapsnivån men om man inte bryr sig om de högpresterande individerna kommer de att flytta från Finland.

Paasi säger att man inte kan utbilda världens hela arbetskraft, det är inte hållbart i längden.

– Jag tycker det är en bra sak att vi finländare har möjlighet att resa utomlands, säger Stefan Björkman.

– Det vi här hemma borde göra är att dra nytta av de som bor utomlands bättre.

Björkman säger att han tycker det är bra att människor kan resa utomlands men för att förhindra hjärnflykt måste vi vara attraktivare än alla andra länder.

– Brytpunkten för när en människa bestämmer sig för att flytta utomlands är när man får sitt första barn. Därför vore det viktigt med en föräldraledighetsreform som gjorde det lättare för båda föräldrarna att göra karriär.

Diskussionen var relativt lugn och inga större meningsskiljaktigheter uppstod. Bild: Lukas Kallenberg/SPT

Susanna Landor frågar panelen vad som händer ifall regeringens sysselsättningsmål inte uppnås. Bild: Lukas Kallenberg/SPT

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning