Enkät: Störst förtroende för Niinistö, Marin, Vanhanen och Henriksson

Det exceptionellt höga förtroendet för Sanna Marins regering under coronaepidemins början var ett politiskt undantagstillstånd, anser EVA. Bild: Statsrådets kansli/SPT

52 procent av finländarna litar på regeringen, men förtroendet har minskat med åtta procentenheter sedan i fjol, enligt Näringslivets delegation EVA:s undersökning om värderingar och attityder.

Finländarnas förtroende för Sanna Marins regering har minskat jämfört med förra våren.

Sami Metelinen, vd för EVA, säger i ett pressmeddelande att allmänhetens förtroende för beslutsfattare ökade till exceptionellt höga nivåer under epidemins början våren 2020.

"Vår undersökning bekräftar att det exceptionellt höga förtroendet för Sanna Marins regering för ett år sedan var ett politiskt undantagstillstånd som nu har avtagit", säger Metelinen.

EVA undersökte hur coronakrisen har påverkat finländarnas förtroende för mer än 30 olika partier och aktörer i samhället. Förtroendet för regeringen sjönk mest på ett år. Finländarna har högst förtroende för republikens president, polisen och Försvarsmakten.

Av politikerna tycker medborgarna att president Sauli Niinistö har hanterat epidemin bäst och 80 procent av finländarna ger hans arbete ett bra betyg. Statsminister Sanna Marin får också ett bra betyg av majoriteten (61 procent).

Tidigare finansministern Matti Vanhanen (Centern) och justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) får också gott betyg av nästan hälften av de tillfrågade.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru, som ansvarat för coronaåtgärderna, får däremot ett dåligt betyg av 51 procent och ett gott betyg av 33 procent.

Oppositionsledarna, Sannfinländarnas Jussi Halla-aho (57 procent) och Samlingspartiets Petteri Orpo (53 procent), får också dåliga betyg.

Resultaten grundar sig på svar från 2 059 personer. Felmarginalen är två till tre procentenheter.

Uppgifterna samlades in från 24 mars till 7 april 2021. EVA:s värderings- och attitydundersökning har genomförts sedan 1984.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning