Nära 2 200 döda i USA – Trump backar från förslag om att sätta New York i karantän

Den amerikanska flottans sjukhusfartyg USNS Comfort avseglade på lördagen mot virusdrabbade New York. President Donald Trump och försvarsminister Mars Esper fanns på plats för en ceremoni. Bild: Patrick Semansky/AP-TT

Covid-19 har skördat nästan 2 200 liv i USA. Däribland ett spädbarn på under ett år, det hittills yngsta dödsoffer som registrerats.

Landet president Donald Trump backar samtidigt från ett tidigare förslag om att sätta delstaterna New York, New Jersey och Connecticut i karantän.

"En karantän kommer inte att vara nödvändig", meddelade Trump via Twitter.

Beskedet kom bara timmar efter att presidenten för att få bukt med coronautbrottet övervägt att sätta flera delstater i karantän. Däribland folkrika New York, som med runt 53 000 av landets totalt drygt 120 000 bekräftade fall är USA:s värsta smittohärd.

Men efter att ha samtalat med guvernörerna i respektive delstat, liksom regeringens coronainsatsgrupp, ändrade sig presidenten. I stället har landets smittskyddsmyndighet CDC utfärdat en stark reseavrådan för alla i de tre delstaterna.

Fördubblade dödstal

De amerikanska dödsfallen i covid-19 har mer än fördubblats under de senaste två dygnen och uppgår nu till närmare 2 200, enligt siffror från Johns Hopkins University.

Ett av dem är ett spädbarn i Chicago i Illinois, USA, enligt delstatens folkhälsomyndighet.

"Det har aldrig tidigare förekommit ett dödsfall hos ett spädbarn associerat med covid-19. En omfattande utredning pågår för att säkerställa orsaken", säger myndighetschefen Ngozi Ezike i ett uttalande.

Barnet var under ett år gammalt och ett av 13 nya dödsfall i covid-19 i Illinois. Omkring 85 procent av dödsfallen i delstaten har varit över 60 år gamla.

Oppositionen isolerad

Viruskrisen har lagt en våt filt över den pågående primärvalsrörelsen. Flera delstater – senast New York på lördagen – har beslutat att skjuta upp sina primärval och Demokratiska partiets aspiranter Joe Biden och Bernie Sanders har i praktiken upphört med offentliga kampanjaktiviteter.

Det slitna uttrycket "oppositionen är isolerad" har fått en närmast bokstavlig innebörd, särskilt för Biden som byggt en tv-studio i källare varifrån gör dagliga webbsändningar där han bland annat kritiserar Trumps hantering av utbrottet.

Men genomslaget har varit begränsat.

– För tillfället finns det egentligen inget sätt för Biden eller Sanders att nå fram. Pandemin är den enda fråga som betyder något, säger Larry Sabato, professor i statsvetenskap vid University of Virginia.

Trump segerviss

Andelen amerikaner som anser att Trump gör ett bra jobb har amtidigt ökat under krisen. Och i fråga om tonfall har presidenten under de senaste veckorna genomfört en retorisk u-sväng, från att tona ned hotet mot USA till att tala om kampen mot smittan som ett krigstillstånd.

"Vi kommer att vinna det här kriget", skriver Trump i versaler på Twitter.

"När vi når den segern kommer vi att vara starkare och mer enade än någonsin!"

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning