När whippeten Marcus blir stel i kroppen finns hjälpen nära – allt fler djurägare vill att osteopaten ska lösa upp knutarna i husdjurets kropp

Att hunden vägrar hoppa upp i soffan är oftast inte ett tecken på att den blivit lat. Tvärtom handlar det ofta om att något förändrats i hundens fysik och att den lider av värk eller stelnad i musklerna. Djurosteopaten Hanna Kivinen önskar att fler djurägare skulle reagera på husdjurens ofta subtila tecken på smärta.

Lugn musik fyller rummet då Hanna Kivinen sätter sig ner på golvet för att börja behandlingen. Med sig på den lilla gummimattan har hon Meri Fox och den åttaåriga whippeten Marcus. Marcus är en av Kivinens stamkunder och ska få sitt livs fjärde osteopatibehandling – något den lugna vinthunden verkar ytterst tillfreds med.

Kivinen är utbildad djurosteopat. Hon driver en egen mottagning i Helsingfors och till hennes kundkrets hör främst hundar men också en del katter. Många djur har hos henne fått hjälp för sina fysiska problem som veterinärer inte kunnat lokalisera.

– Ofta har djuret varit med om något trauma, till exempel en olycka som belastat kroppen så att den inte återhämtat sig. Spänningar eller låsta kotor syns inte i röntgenbilder eller med ultraljud, sådana skador kan man bara hitta genom att känna efter, förklarar Kivinen.

Många veterinärer vet fortfarande inte vad osteopati är och det du inte förstår ställer du dig negativ till.

En olycka var även orsaken till att Meri Fox bestämde sig för att testa osteopati för sin hund. För några år sedan bestämde sig Marcus nämligen för att rymma från sin skötare medan familjen var på resa och hoppade ner genom ett öppet fönster. Fallet var högt och den lätt byggda whippeten var lyckligt lottad då skadorna inte var livshotande. Men en del bestående men har ändå hängt kvar genom åren.

– Osteopatibehandlingarna har hjälpt Marcus kropp att återhämta sig från olyckan. Nu för tiden lever den ett normalt, friskt liv och vi deltar också i hundutställningar där Marcus klarat sig mycket bra. Vi brukar alltid komma hit för behandling före en utställning, säger Fox som också har en annan hund, tvååriga whippeten Oliver.

Medan Hanna Kivinen lätt trycker på musklerna på Marcus höfter väntar smått otåliga Oliver vid sidan om på sin tur. Oliver har inte haft några egentliga besvär med kroppen men Mari Fox ser osteopatibehandlingarna som bra förbyggande vård även för unghunden.

– Det som är så bra med osteopati är att man med hjälp av det kan hitta små spänningar man annars inte lagt märke till. Speciellt vinthundar som springer mycket och fort kan få försträckningar eller andra skador som inte märks i det vardagliga livet men som ändå kan kännas obekväma för dem.

Lätt beröring. Hanna Kivinen rör sina händer lugnt och medvetet över whippeten Marcus kropp. Hon letar efter subtila tecken på spänningar eller knutar i kroppen. Bild: Cata Portin

Tvivel på effekterna

Osteopatins effekter väcker en hel del debatt bland veterinärer. En av orsakerna är att osteopatin länge kategoriserats som alternativ medicin och att det är en rätt ny behandlingsform som tagit sina första vacklande steg inom den finska sjukvården de senaste 20 åren. Veterinären Matti Tikka har förtroende för att osteopatibehandlingar kan hjälpa ett djur med smärtor.

– Osteopatin kan i vissa fall vara den enda vården som fungerar. Ofta räcker en eller två behandlingsgånger för att hitta och fixa problemet, säger Tikka som ser osteopatin som ett bra tillägg till djursjukvården.

Han än emellertid medveten om att alla veterinärer inte håller med honom.

Fakta

Osteopaten vill hitta och lösa upp

Osteopati är en manuell behandlingsform som innebär att man använder händerna som redskap i diagnos och behandling.

Osteopatins grundtanke är att inte behandla bara det område som gör ont utan försöka hitta de bakomliggande orsakerna till att besvären har uppstått.

Själva behandlingen består av små, lätta rörelser som i en utomståendes ögon kan se nästan osynliga ut.

Vanligtvis reagerar kroppen snabbt på behandlingen och i många fall räcker en behandlingsgång. Långvariga och allvarliga trauman kan emellertid kräva längre behandlingsperioder.

Källor: Djurosteopat Hanna Kivinen, Finska Osteopatförbundet

– En negativ inställning har i många fall sin grund i okunskap. Osteopati är en ny behandlingsform som blivit en del av djursjukvården först inom de senaste tio åren. Många veterinärer vet fortfarande inte vad osteopati är och det du inte förstår ställer du dig negativ till.

Tikka jämför osteopatins inmarsch med akupunkturens för 40 år sedan. Då dömdes behandlingsformen där små nålar appliceras i patientens kropp som pseudovetenskap. Tikka själv har gjort akupunkturbehandlingar sedan år 1980.

Förening ska främja yrket

I Finland har man sedan början av 2000-talet kunnat utbilda sig till osteopat vid yrkeshögskolan Metropolia. Men för att utföra osteopatibehandlingar på djur behövs ingen officiell behörighet, vilket Hanna Kivinen anser vara problematiskt.

– Just nu kan vem som helst säga sig ge djur osteopatiska behandlingar utan att ha någon utbildning alls inom området. Hur ska då djurägarna veta att deras husdjur är i goda händer?

Det var i de tankarna hon tillsammans med sina yrkeskollegor beslöt att grunda föreningen Finlands djurosteopater rf. Föreningens syfte är att främja djurosteopatins roll i Finland, både genom att utveckla branschen och trygga den.

– Vi vill förtydliga vad djurosteopati är och vem det är som utför den. För att få vara medlem i föreningen ska man vara utbildad osteopat och ha kompletterande utbildning inom djurosteopati, säger Kivinen.

Avslappning. Under behandlingen spelar Hanna Kivinen alltid upp en specifik typ av musik, som enligt undersökningar ska vara lugnande för hundar. Bild: Cata Portin

Hon har själv efter sin osteopatexamen från Metropolia studerat djurosteopati vid European School of Osteopathy i Storbritannien, som är den enda skolan i världen som erbjuder djurosteopatistudier på universitetsnivå.

Att Kivinen är djurvan märks. Marcus behandling har kommit så långt att hunden fått lägga sig ner på mattan mellan osteopaten och matte Meri Fox och med små, mjuka rörelser känner Kivinen noga efter vid varje kota på den till synes avslappnade whippeten. Den här gången visar det sig att Marcus har en del spänningar i sina muskler i bakdelen. Enligt Kivinen söker sig de flesta hundägare till osteopaten för att de märker en förändring i hundens fysik eller beteende, som att hunden plötsligt slutar hoppa upp i soffan eller bilen eller kan få svårt att gå i trappor. Men i vissa fall hittar osteopaten också knutar djurägaren inte haft en aning om.

– Vissa kommer in för att de märker att hunden beter sig annorlunda än normalt men inte tydligt visar tecken på smärta. Då säger ägarna ofta att "men inte reagerar den någonsin när jag rör den" men när jag sedan kommer i gång med behandlingen och får hunden att slappna av märker jag genast var smärtan ligger.

Aktiverar musklerna. Whippeten Marcus får en så kallad kinesiotejpning ovanpå nedre ryggen. Tejpen ska aktivera musklerna och hjälpa dem att återhämta sig. Bild: Cata Portin

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00