När, var, hur och varför – HBL går igenom vad som händer inom fotbollsvärlden

Förhoppningarna är att de inhemska serierna kunde inledas senast i juni. Bild: Roni Lehti/Lehtikuva

Bollförbundets generalsekreterare Marco Casagrande hoppas och tror att de inhemska serierna kan köra i gång i juni. Casagrande representerade Finland i Uefas videomöte på onsdagen. HBL går igenom vad som är på gång inom den nationella och internationella fotbollen i skuggan av coronaviruspandemin.

1. Damlandslaget.

Kvalmatcherna i april och juni är uppskjutna och kommer att spelas på hösten i oktober och november. Playoffmatcherna för att kvala in till EM-slutspelet flyttas från hösten till april 2021.

Det mest sannolika scenariot är att damernas slutspel flyttas framåt med ett år från 2021 till 2022 men något officiellt beslut är inte taget.

Finska chefstränaren Anna Signeuls kontrakt löper över ett eventuellt EM-slutspel 2021 men om slutspelet, som det nu ser ut arrangeras 2022, måste kontraktet omförhandlas.

2. Herrlandslaget.

Landskamperna i mars och juni har skjutits upp men inte ställts in. Enligt Casagrande finns nästa officiella matchdatum för landskamper i september-oktober-november. Det finns planer på att länderna då ska kunna spela tre matcher under respektive landslagsuppehåll.

3. Pojkar och flickor.

Finland hade avancerat vidare i kvalet till EM-slutspelen i F19- och P17-klasserna men båda kvalen är inställda.

I P19-klassen är avsikten att slutföra EM-kvalet och slutspelet i och med att de också fungerar som VM-kval. Finland är med i racet där.

4. Den finska tävlingssäsongen.

Enligt Casagrande inleds säsongen cirka två veckor efter att myndigheterna gett grönt ljus för lagträningar. Det beslutet går hand i hand med hur och när skolorna öppnas igen.

Generalsekreteraren hoppas att säsongen kan inledas i början av juni. Men om skolorna hålls stängda terminen ut kan säsongen inledas tidigast i mitten av juni.

Kommer man i gång i juni eller senast i juli väntar ett tätt spelprogram då några kvalmatcher i Champions eller Europa League inte finns på programmet i juli eller augusti.

5. De europeiska ligorna och cuperna.

Planen är att de nationella ligorna och cuperna är färdigspelade senast i juli och Champions och Europa League avslutade senast i augusti.

Om detta scenario håller kunde de nationella serierna och de europeiska cuperna köra i gång i september eller oktober.

6. Uefas ekonomiska ersättningar.

Uefa håller fast vid utbetalningstidtabellerna till de nationella förbunden. Detta förutsatt att EM kan genomföras sommaren 2021. EM ger Uefa intäkter på cirka en miljard euro, pengar som till stor del delas ut till de nationella förbunden under en tidsram av fyra år.

Bollförbundets kaka är 15 miljoner euro. Uefa ställer vissa villkor för att betala ut stödet, bland annat gällande vilka ändamål pengarna används till. Damfotboll, gräsrotsnivån och utvecklingsprojekt när det gäller licenssystem är prioriterade ändamål i Uefas stadgor.

En stor del delas ut till klubbarna som kan använda pengarna till att förbättra infrastrukturen.

7. Statliga understöd.

Ärendet förbereds i Undervisnings- och kulturministeriet. Bollförbundet har svarat på de tilläggsfrågor myndigheterna riktat till dem. Hur och när stödpengarna delas ut vet ingen i nuläget.

8. Bollförbundets understöd till klubbarna.

Det finns en miljon att dela på och klubbarna i Finland har 650 heltidsanställda. För varje heltidsanställd beviljas ett understöd på 1 500 euro. Har en klubb tio heltidsanställda kan man ansöka om ett stöd på 15 000 euro.

Kriterierna för hur man ansöker offentliggörs på fredag.

Källor: Bollförbundets intervju med generalsekreterare Marco Casagrande, uefa.com, BBC.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning