De ville rädda sitt BB – nu jublar vänsterkvinnorna

Efter att Sollefteås BB lades ner 2017 har tusentals ortsbor protesterat ihärdigt. I riksdagsvalet fick aktivisterna stöd för sin sak och Vänsterpartiet tog flera kliv framåt. I den här artikeln kollar vi in hur det gick för de partiaktiva som vi tidigare har träffat i ett antal reportage före valet.

I RIKSDAGEN MOT ALLA ODDS

Bild: KSF Media

Bild: Moa Dahlin

Ebba Busch Thor (KD), Uppsala

Kristdemokraterna +1,8 % i hela landet.

Når sitt mål: att hålla sitt parti kvar i riksdagen.

– Räkna aldrig ut en kristdemokrat! har Ebba Busch Thor, 31, ropat vid sin valvaka på hotell At Six i centrala Stockholm.

Partiet har mot många odds klart klarat den svenska röstspärren och ökar från 16 mandat i riksdagen till 22. I hennes tal till sina valarbetare har hon ett sound från väckelsemöten hos Livets Ord, i vars skola hon gick i Uppsala.

– Jag har sett er, alla ni som är i det här rummet! Jag har sett alla era morgonkampanjer, alla era dörrknackningar!

Det är vanligen Herren som har sett oss alla, men under Ebba Busch Thors ledning har KD blivit ett ungdomligt värdekonservativt parti, avskalat på så gott som all religion.

HBL träffade Ebba Busch Thor långt ute på landet, i en idrottshall i Vårgårda på Västgötaslätten. I den bönehustäta bygden talade hon då gärna om invandringen som hämtar främmande värderingar till Sverige. Senare i tv-debatterna blir det mer om Sveriges misslyckade sjukvård.

Busch Thor kan få en ministerpost i en svensk alliansregering eller med en mindre kärna bestående av bara Moderaterna och KD. Hon vill gärna bli jämställdhetsminister och har gärna en retorik kring föräldraledigheter om att inte dumförklara svenska mammor. Den har påmint om Timo Soinis "hat mot hemmafruar"-retorik i Finland.METOO GAV INGET STÖD

Bild: KSF Media

Bild: Oscar Stenberg

Gita Nabavi (FI), Stockholm

Feministiskt initiativ -2,6 % i i hela landet.

Når inte sitt mål: att komma in i riksdagen.

Iranskfödda Gita Nabavi, 36, har lett sitt parti i ett katastrofval. Hon togs in i ledningen för Feministiskt initiativ som en hängiven "siffernissa" och kunnig på ekonomi. Som det ena av partiets två språkrör skulle hon komplettera den burdusa, explosiva 70-åriga politikerveteranen Gudrun Schyman, som satsade på en ny karriär i FI efter år som partiledare för Vänsterpartiet.

Efter Metoo och turerna kring Svenska Akademien kunde man ha väntat sig ett bra resultat för ett feministiskt parti. Men FI får i riksdagsvalet bara 0,4 procent av rösterna i hela Sverige.

– Vi låg i medieskugga och folk trodde att en röst på oss var bortkastad, säger Gita Nabavi i medierna.

FI tröstar sig med att man etablerade sig kommunalt på nya småorter som Ödeshög, Strömstad, Gnesta och Vilhelmina. På flera håll förefaller FI ha gett ett politiskt ansikte åt Priderörelsen. Men drömmen att bli ett av partierna i Sveriges riksdag gick i kras.

Sin största politiska tyngd har FI i Stockholm där man har stött stadens rödgröna styre. FI behåller sina tre mandat i Stockholm, men Gita Nabavi får inget av dem. Den starka FI-kvinnan i Stockholm är socialarbetare Anna Rantala Bonnier, en av de förmögna arvtagarna till förlagshuset Bonnier, och dotter till pappa Åke Bonnier som också fallit långt från förlagsträdet. Han är biskop i Skara.BB-PROTESTEN GAV MEDVIND

Bild: KSF Media

Bild: Moa Dahlin

Carina Hellström (V), Sollefteå

Vänsterpartiet +3 % i landstinget, +6 % i kommunen.

Når sitt mål: att kanske kunna starta upp stängda Sollefteå BB igen.

Carina Hellström, 38, tandsköterska från Sollefteå träffade vi ett nattskift i ett kafferum på ortens sjukhus. Hennes barn är stora nu, tio och tretton, men hon har varit en av ledarna för protesten efter att ortens BB lades ner i januari 2017. Närmare 3 000 ortsbor har i tur och ordning dygnet runt ockuperat en del av sjukhusets entréaula.

Sollefteå BB lades ner av landstinget i Västernorrland under socialdemokratisk ledning. I valet rasar stödet för S i synnerhet i landstinget och i stället går Vänsterpartiet starkt framåt. Carina Hellström blir invald från V:s lista, medan gynekologen Judit Sundström, som vi också talat med preliminärt inte ser ut att bli invald från samma lista.

Medan Finland debatterar vårdreformen har Sverige ett annat politiskt fenomen - vårdpartierna. I Norrbotten i nordligaste Sverige blir Sjukvårdspartiet största parti med 35 procent av rösterna. I det tätt befolkade Sörmland alldeles söderom Stockholm blir partiet Vård för pengarna vågmästare i landstinget med 19 procent av rösterna.BOTTENNAPP FÖR HÖGERN

Bild: KSF Media

Bild: Moa Dahlin

Ulla Hurtig Nielsen (M), Danderyd

Moderaterna -10,2 % i kommunen.

När inte sitt mål: att mota Centern i Sveriges Grankulla

Framför Djursholms slott, en massiv 1500-talsbyggnad, har moderaterna Olle Reichenberg och Ulla Hurtig Nielsen före valet sagt till HBL att deras största politiska motståndare är Danderydscentern, "en lite speciell form av Center".

Någonstans nere i samhället, ett Sveriges Grankulla med låg villabebyggelse och en mängd trädgårdsgator, verkar 83-åriga Siv Sahlström som Centeroppositionell med ett stort nätverk. I en kommun där några av landets mest förmögna bor, bor också hon i en miljonvilla.

Danderydscentern har varit emot nya höghus i 1910-talsstadsdelen Enebyberg och har kritiserat de styrande högerpartierna för "obefintligt omdöme". Sahlströms center har också kritiserat fenomenet i lågskattesamhällen: att den offentliga miljön inte får kosta och ser trist och risig ut.

I Danderyd går valet riktigt dåligt för Moderaterna, ett av partiets största nederlag i någon kommun i Sverige - back med 10,2 procentenheter. I andra vlllakommuner kring Stockholm går det lika. I Ekerö går M back med tio, i Vaxholm med åtta och på Lidingö med sju procentenheter. Danderyds M-fullmäktigegrupp på slottet krymper från 19 till 14 personer.SD FRAMÅT DÄR INVANDRARNA BOR

Bild: KSF Media

Bild: Moa Dahlin

Beata Milewczyk (SD), Södertälje

Sverigedemokraterna +1,3 % i kommunen.

Når sitt mål: att få mera SD-stöd i invandrarförorter.

I Södertälje, där över hälften av invånarna är utlandsfödda, träffade vi polskfödda Beata Milewczyk, 42. Hon har under den gångna mandatperioden lett Sverigedemokraternas grupp i fullmäktige.

Det allmänt invandringskritiska SD gjorde inför valet en kullerbytta – och sade sig vilja ha också invandrares röster. Samtidigt lovade man att på sikt riva i problemförorterna och bygga nytt.

HBL skulle i ett reportage följa lokala SD:are ut till Södertäljeförorterna Geneta, Ronna och Hovsjö. Den sista av dem, Hovsjö, domineras av kristna från Mellanöstern och är ett valdistrikt med ett av de lägsta valdeltagandena i hela Sverige.

Något valarbete i förorterna blev inte av. SD:s partiapparat hänger ibland inte med i alla svängar när partiet växer snabbt. I 21 kommuner i Sverige får SD nu fler mandat än man har kandidater, vilket i Sverige leder till en "tom stol" i fullmäktige.

Men i Södertälje lyckas Beata Milewczyk och hennes folk. SD ökar i fullmäktige från nio mandat till tio. I de invandrartäta förorterna går SD framåt och får i en av dem nästan tio procent av rösterna.HON VILLE BLI BORGMÄSTARE

Bild: KSF Media

Bild: Allis NettrÈus/SvD/TT

Anna König Jerlmyr (M), Stockholm

Moderaterna -6,2 % i kommunen

Når inte sitt mål: att bli Stockholms borgmästare.

Stockholm är en vänsterstad – med landets lägsta kommunalskatt. I valet klarar den sittande rödgröna koalitionen under socialdemokraten Karin Wanngård sig hyggligt. Sossarna håller 22 procent av rösterna och Vänsterpartiet får hela 13 procent. Bara Miljöpartiet backar rejält. Makten i Stockholm har dessutom kompletterats med "rosa" Feministiskt initiativ som går bakåt lite men håller sina mandat.

Det blir ett bakslag för Moderaternas Anna König Jerlmyr, 40, den fiskande trebarnsmamman och kommunikationskonsulten, som var nominerad för att bli högerns nya finansborgarråd. I Stockholms författning från 1940 motsvarar det närmast en borgmästare. Men Moderaterna backar med sex procent och ser ut att tappa lika många mandat i Stockholms stadshus.

För att snabbt bygga nya konstellationer tar Moderaterna inom ett dygn efter valet kontakt med Miljöpartiet för att få dem att byta över till högeralliansen, men planerna läcker ut.

Också i Göteborg och Malmö har liknande situationer uppstått. Både höger- och vänsterblocken har backat och SD eller lokala missnöjespartier har blivit vågmästare.HUR SKA DET GÅ FÖR VÅR ANNIE?

Bild: KSF Media

Bild: Moa Dahlin

Hans-Göran Johansson (C), Värnamo

Centern +4 % i kommunen

Når sitt mål: att se invandrarvänliga partier gå framåt på orten.

I byn Maramö norrom Värnamo i Småland är poliskommissarie Hans-Göran Johansson, 60, säkert i dagarna mest spänd på om hans dotter ska bli minister igen. Det har rentav spekulerats i att hon i en av omröstningarna i riksdagen kan vara statsministerkandidat. Annie Lööf har trots sitt nya liv i Stockholmsförorten Nacka fortfarande en stor vänkrets här.

Lokalt är Hans-Göran Johansson en känd Centerpolitiker. Socialdemokraterna är visserligen störst i fullmäktige, men allianspartierna har gått samman och haft styret i kommunen. Hans-Göran Johansson har under den gångna valperioden varit ledig från polisjobbet och i stället heltidsanställd kommunpolitiker, kommunalråd.

Han är stolt över ortens flit och företagsamhet och vår HBL-intervju med honom har delats flitigt på sociala medier i Småland. Han tycker också det är fint hur smålänningarna har tagit in flyktingar både i sina småföretag och i sina hem. I Skåne längre söderut är attityderna andra. Där går de invandrarkritiska Sverigedemokraterna framåt och blir största parti i merparten av kommunerna.

Men i Värnamo är Centern och Liberalerna valvinnare den här gången.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54