När Pokémon gör dig illa – allt fler olyckor kopplas till det populära spelet

Ett hemgjort plakat varnar för Pokémon Go-spelare i Kajsaniemiparken i Helsingfors.Bild: Timo Jaakonaho

Pokémon Go kan vara bra för hälsan, samtidigt som risken för olyckor ökar. Det konstaterar forskare efter att ha granskat två patienter som båda föll offer för det populära spelet.

I takt med att allt fler spelar Pokémon Go ökar också antalet olyckor. En del tycks vara beredda att riskera både sitt eget och andras liv för de små figurerna.

Det konstaterar forskare vid en traumaenhet knuten till University of Arizona i USA, efter att ha studerat två olyckor som kom till traumaenheten till följd av Pokémon Go.

Den första patienten var en 19-årig lastbilschaufför som hade kört sin lastbil i drygt 60 kilometer. Plötsligt dök en Pokémon upp på andra sidan vägen som han försökte fånga med en boll. Men när han kastade bollen tappade han kontrollen över sitt fordon och voltade.

Lite senare kom en 58-årig kvinna in med frakturer i bäckenbenet. Kvinnan hade kraschat sin bil i en stolpe i ett försök att undvika att köra på en gångtrafikant som hade gått rakt ut i gatan för att fånga en Pokémon.

Forskarna ser hälsomässiga fördelar med Pokémon Go och liknande spel, men oroas samtidigt över utvecklingen.

– Vår värld är full av digitala distraktioner. Det vi måste klura ut, inte bara som samhälle utan också som art, är hur dessa distraktioner ska göra våra liv bättre, inte kortare, säger David Armstrong, en av författarna bakom studien som presenteras i Oxford University Press. 

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00