När musiken emellanåt glöms bort

Populärast. Norska Todd Terje var Visio-festivalens stora dragplåster, men också mest mainstream. Bild: Anna Lillkung

Club mate, glitterstation och enbart elektronisk musik. Nya musikfestivalen VISIO Festival kan enkelt misstas för ännu en hipsteruppfinning. Men festivalens första kväll bjöd på ett snyggt och varierat musikutbud, om än publikintresset för musiken växlade stort.

Visio-festivalen.

Helsingfors, Teurastamo, 1.7.

För några veckor sedan skrev en svensk bloggare att Berghäll i Helsingfors är vad Södermalm i Stockholm drömmer om att vara: ett hipsterområde som ännu inte gentrifierats fullständigt, där sexbutiker hittas bredvid trendiga caféer och arbetslösa alkoholister lever vägg i vägg med framgångsrika unga vuxna.

Den nya elektroniska musikfestivalen VISIO Festival, som ordnas i Teurastamo i Helsingfors i helgen, är lite som Berghälls svar på Weekend Festivals Södermalm. VISIO Festival är den ekologiska varianten av Weekend. En elektronisk musikfestival som inte är mainstream och som inte samlar på stora namn, utan försöker gå tillbaka till den underjordiska klubbkultur som house och techno startade i.

Ändå attraherade VISIO, som bjöde på både livemusik och DJ-set, främst Helsingfors-hipstern under fredagen. Kvällens mest populära artist, norska Todd Terje, var också den som spelar mest mainstream elektro. Det går till och med att spekulera i hur många som kommit till VISIO om Terje inte hade uppträtt.

Klubb möter festival

Styrkan, och problemet, med VISIO är att arrangörerna satsat på att kombinera den intima klubbkänslan med kvalitativ och mångsidig festivalmusik. Teurastamo rymmer inte så många människor och artisterna på VISIO spelar på fyra olika scener, varav två är inomhus. Utrymmena är inte stora utan känns som dansgolv.

VISIO upplevs därför emellanåt mer som en stor uteklubb än en festival. Detta gör absolut att musikupplevelsen blir mera intim; publiken står fysiskt nära artisterna, tröskeln för att börja dansa är låg och de flesta på plats verkar njuta av den avslappnade atmosfären på området.

Samtidigt verkar musiken emellanåt glömmas bort. Med undantag av Todd Terje stannar publiken sällan på en och samma konsert från början till slut. I stället är det atmosfären – var flest människor samlas, var det är trevligast att dansa – som styr var folkmassan är.

Kvalitativt och brett musikutbud

Det som blir synd med upplägget är att arrangörerna erbjuder ett brett och kvalitativt spektrum av elektronisk musik, men en stor del går publiken förbi. I början av kvällen spelade till exempel finska gruppen Maajo på huvudscenen utomhus inför en högst oengagerad publik. Maajo, som bör lyftas fram för riktigt bra afrikansk-influerad elektronisk musik, spelade givetvis tidigt, men artisterna på näststörsta scenen Visio stage lockade inte under hela kvällen en ordentlig publik.

Ännu mera tragiskt är det när Kristiina Männikkö, en av endast två kvinnor som uppträder under kvällen, kör sitt DJ:set i ett nästan tomt rum. Trots att det finns ett genuint intresse för den elektroniska musiken i publiken tycks den inte sträcka sig längre än till de mest kända namnen.

Det är först när elektroniska diskokungen Todd Terje sätter i gång runt tio-tiden som VISIO tar fart. Publiken är nästan euforisk under spelningen; de dansar, kramas, klappar och jublar. Och de har absolut rätt i det. Todd Terje är imponerande. Han kör moderniserad elektronisk 1970-tals disco, varierar tempot och dynamiken och använder sig av allt från saxofon till tamburin för att bygga upp musiken. Ändå är det trist att Terje som är mest mainstream också är mest populär.

Ny chans nästa år?

Visio-festivalen bjuder på ett intressant koncept och ett festivalutbud som absolut har en plats i Helsingfors. Baserat på kommentarer från personer i publiken tycks det också finnas ett brett understöd för framtida Visio-festivaler, trots att fredagen inte lockade en lika stor publik som många förväntat sig.

Förhoppningsvis kan arrangörerna hitta en bättre balans mellan klubben och festivalen nästa år. Lite mindre club mate och glitter, lite mer marknadsföring för festivalens olika artister. Då kan Visio definitivt bli en festival att räkna med.

Anna Lillkung Reporter

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03