När mätte du dig senast? Krymper du kan det vara benskörhet

Få vuxna mäter sig regelbundet och vet sin exakta längd.Bild: Pixabay

Då man frågar vuxna hur långa de är svarar många ofta den längd som mättes i armén eller under skoltiden. I verkligheten borde vuxna mäta sig med jämna mellanrum.

Om man som vuxen krymper fem centimeter eller mer kan det vara frågan om frakturer i ryggkotorna som har uppstått på grund av benskörhet. Många tror att man själv känner av kotfrakturer, men så är inte alltid fallet eftersom de inte alltid orsakar symtom.

En annan vanföreställning handlar om följderna av kotfrakturer. För om man en gång inte känner av dem anser många att man inte behöver bry sig om dem. Kotfrakturer kan dessvärre leda till ytterligare frakturer och ju fler frakturer desto jobbigare blir det.

Det här skriver Osteoporosförbundet i Finland i ett pressmeddelande.

Flera frakturer i ryggkotorna kan leda till dålig hållning och man kan bli tvungen att gå och stå lätt framåtlutad. Den dåliga hållningen gör det i sin tur svårare att gå och hålla balansen och kan leda till andningssvårigheter. Om det går riktigt tokigt gör det ont i ryggen hela tiden och det blir omöjligt att utföra vardagliga sysslor.

Därför är det viktigt att även som vuxen mäta sig och hålla koll på sin längd. Om man krymper mycket lönar det sig att besöka en läkare som kan utreda ifall man lider av osteoporos, det vill säga benskörhet.

Hela 400 000 finländare insjuknar i osteoporos årligen. Varje år uppstår cirka 40 000 frakturer på grund av benskörhet. Osteoporos går att sköta, men det är viktigt att upptäcka sjukdomen i tid.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22