När människor degraderas till siffror

FN:s högsta representant för de mänskliga rättigheterna, Zeid Ra’ad al-Hussein, riktade i tisdags i Genève hårda ord till FN:s säkerhetsråd angående situationen i den syriska enklaven Ghouta. Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO/Jean-Guy Python

Det sägs att FN är precis så starkt som dess medlemsländer tillåter. Ingen reform i världen kan öka FN:s prestige om inte dess medlemsländer är villiga att ge FN de verktyg det behöver.

För länge sedan jobbade jag tillfälligt på Finlands Röda Kors beredskapsavdelning, som det hette då. Beredskapen gällde både inhemska och utländska utmaningar.

Det var på telexmaskinernas tid och kopiorna fördelades mellan generalsekreteraren, informationen och beredskapen. På natten sköttes detta av en jour, för Röda Korset på Fabriksgatan var aldrig stängt.

Så på morgonen när jag kom på jobb låg de gula kopiorna prydligt radade på mitt skrivbord. På några rader kunde jag läsa allt från vanliga logistiska frågor från Genève till händelser som handlade om oerhört lidande och fruktansvärda katastrofer. Mina barn var vid det laget små och frågade mig ofta på morgonen: Ska du igen gå till Afrika, mamma?

Och Afrika var ofta skådeplatsen för katastroferna på 1980-talet. Jag minns i synnerhet händelserna i Uganda där beväpnade män trängde sig in i huset där Röda korsets delegater bodde och hur en svensk fotograf – jag tror han var svensk – beskrev hur han lade armen om två kolleger, en på vardera sidan, och drog ner dem på golvet. Fotografen var den enda av de tre som överlevde.

Jag vet inte ens om man någonsin fick fast de skyldiga. Men jag minns titeln på en bok som en Röda kors-delegat gav ut kort därpå: Stora hjältar kommer alltid för sent. För sent för de civila, för sent för barn som dör eller lemlästas i ett antal som med tiden uppnår så stora siffror att någon slags avtrubbning lätt sker. Vilket är förfärligt.

Dödssiffrorna från den syriska arméns räder i östra Ghouta, stödda av Ryssland och Iran, är höga också i jämförelse med andra toppar i krigföringen i Syrien under de senaste sex åren. Sjukhus bombas i strid mot internationell lag, under bara en räd dödades 58 barn. En femtonårig syrisk pojke i östra Ghouta har på Facebook delat sin video över förstörelsen.

En resolution om vapenvila antogs av FN i lördags efter många om och men.

Men det syns knappt.

"De kriminella bär det största ansvaret för dödandet i den syriska enklaven Ghouta. Men de fem permanenta medlemmarna av säkerhetsrådet kommer på andra plats när det gäller ansvaret för att lidandet tillåts fortsätta." Det sade Zeid Ra'ad al-Hussein, FN:s högsta representant för de mänskliga rättigheterna i tisdags i Genève inför en publik som bestod av flera statsöverhuvuden och utrikesministrar.

Knappt sex månader återstår av al-Husseins mandatperiod, vilket antagligen bidrog till att han kunde uttala sig med ovanlig skärpa, enligt The New York Times (NYT).

I en värld där begreppet terrorism inte har en enda definition utan flera, blir undantagen i FN:s resolutioner så många att världsorganisationen alldeles för ofta sitter med Svarte Petter på handen.

En segerviss Bashar al-Assad låter sig inte bekomma, han har ett starkt politiskt och militärt stöd av Ryssland och Iran. På sex år har han med deras hjälp kunnat stärka sin makt och sitter nu stadigare än någonsin.

Med pukor och basuner deklarerades Aleppo och Raqqa befriade från den islamiska staten, Isis eller Daesh för inte så länge sedan. Nu ger cirka 580 rebeller i östra Ghouta Ryssland och Assads armé anledning att hålla 400 000 invånare i staden som gisslan.

Stolt medverkade Finland till att övervaka att Syrien lämnade ifrån sig kemiska vapen – alla sina kemiska vapen, hette det för bara några år sedan. Men nyligen rapporterade läkare i Ghouta att kemiska vapen har använts mot civila i striderna.

Och de är inte bara Syrien och Ghouta det handla om. I Jemen är det civilbefolkningen som får betala ett högt pris i inbördeskriget där Saudiarabien spelar en framträdande roll. Vilket inte har hindrat Finland från att sälja militärfordon till saudierna och fortsätta att leverera reservdelar med hänvisning till att det ingick i det ursprungliga köpekontraktet som visserligen ingicks innan Saudiarabien blandade sig i skeendena i Jemen.

Burmas hänsynslösa behandling av rohingyafolket och situationen i länder som Somalia, och Kinshasa-Kongo hamnar precis som Jemen ohjälpligen i skuggan av Syrien, för att inte tala om kriget i östra Ukraina.

Ser vi tillbaka på de senaste fem eller sex åren har de växlat i omgång och styrka i rubrikerna – utan att egentligen någonsin försvinna, för den gemensamma nämnaren är att vissa grupper inom dessa länder betraktas som terrorister av åtminstone någon involverad part.

Men ansträngningarna för att bekämpa terrorismen går inte före de skyldigheter att skydda civila som finns inskrivna i internationell lag, underströk FN:s generalsekreterare António Guterres och riktade sig till representanterna för Syrien, Ryssland och Iran som har sagt att de är fast beslutna att fortsätta de militära attackerna mot terroristgrupper.

Guterres och al-Husseins påtagliga frustration för att den resolution som antogs förra veckoslutet inte omedelbart möjliggjorde att humanitär hjälp kunde leverras till civilbefolkningen i Ghouta är förståelig. De korta dagliga pauser i krigshandlingarna – fem timmar – som Rysslands president Vladimir Putin utlyste i måndags är inte till mycken nytta. Tiden är för kort för att hjälp ska kunna levereras. Dessutom ska attacker mot terroristerna vid behov kunna utföras också under dessa fem timmar, enligt Ryssland.

Det sägs att FN är precis så starkt som dess medlemsländer tillåter. För tillfället är FN svagt så kraven på att reformera världsorganisationen, inklusive säkerhetsrådet med dess fem permanenta medlemmar är välgrundade – men svåra att genomföra.

Ingen reform i världen kan öka FN:s prestige om inte dess medlemsländer är villiga att ge FN de verktyg det behöver.

Yrsa Grüne

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning