När “knulla”, “fitta” och “sperma” inte var okej

Bild: Nasjonalbiblioteket

Tänk dig poliser beväpnade med maskingevär som vaktar en ugn där lågorna slickar i sig tusentals böcker. Det låter som ett bokbål i Nazityskland. Men det är det inte.

På 1950- och 60-talet i Finland kunde du råka illa ut om du tryckte texter om lust, våta vaginor, erigerade penisar och samlag. Det mest extrema fallet var då norska författaren Agnar Mykles erotiska bok Sången om den röda rubinen eldades upp i staden Raumos ångkraftverk år 1960.

Läs mer här. (Scrolla längre ned i artikeln för att hitta texten)

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning