När Johanna tar på sig rustningen förvandlas hon till Lich King

Necromancern från Diablo 3 är Johanna Heinos andra dräkt. Bild:

Cosplay är en hobby och konstform som går ut på att bygga dräkter. Inspirationen till dräkterna kommer ofta från datorspel, filmer och tv-serier.

–  För mig handlar det mest om hantverket, att få bygga den här dräkten. Jag har målat och pysslat sedan barn. Teaterbiten har kommit senare, säger Johanna Heino.

Finlandssvenska Heino kommer från Pargas och är tatuerare till yrket. Cosplay (costume play) är något som hon blev bekant med genom sin lillasyster.

–  Lich King är min första dräkt, säger hon.

Heino deltar under helgen i det finlandssvenska lan-partyt Facklan i Kabelfabriken i Helsingfors. Lan-partyt samlar datorspelare som bland annat tävlar om vilken finlandssvensk kommun som har de bästa Counter Strike-spelarna.

Cosplay hänger nära ihop med datorspel, fantasy och science fiction. Till exempel är Lich King en av bossarna i fantasy-rollspelet World of Warcraft.

–  Jag har spelat World of Warcraft sedan Burning Crusade-expansionen. Så jag har inte varit med helt från början, säger Heino.

Lich King från World of Warcraft är Johanna Heinos första dräkt. Bild:

Lich King-dräkten blev klar i fjol. Den är byggd av skumgummi, papp, konstläder och varmlim. Totalt uppskattar Heino att hon lagt 400 timmars arbete på dräkten.

–  Lich King är intressant karaktär. Han börjar som en vanlig människoprins, men på grund av svek och missriktade ambitioner blir han korrumperad och dragen till mörkret.

–  Senare lär han sig att återuppväcka de döda, som han använder till att bygga sin armé. Det som fascinerar mig med Lich King är att det finns så mycket djup i karaktären.

Efter första dräkten började Heino nästan direkt på nästa. Hon är inte så förtjust i att sy och i stället fokuserar hon på karaktärer som bär rustningar.

–  Min andra dräkt föreställer necromancern från Diablo 3, ett datorspel.

–  Jag har spelat mycket med necromancern, som är en klass i spelet. Jag gillar stilen på hans rustning.

En av poänger med cosplay är att delta i olika tävlingar och möten. Heino har deltagit i bland annat Dreamhack i Sverige och är på väg till Närcon, som också går av stapeln i Sverige.

–  De flesta av oss som sysslar med cosplay är introverta, men jag har upplevt att cosplay-communityn är jättevälkomnande. Det är lätt finna gemenskap kring dräkterna, säger Heino.

I cosplay ordnas såväl Sverige- som Finlandsmästerskap, och vinnarna går vidare till de nordiska mästerskapen. I Närcon kommer Heino att tävla i de högsta klasserna.

En central del av cosplay är att visa upp kostymerna. Av den anledningen har Heino startat en Facebook-sida för sin konst. Sidan hittas genom att leta efter "juxxudragon".

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning