När det snöar i löpsedlarna

Kaos? Inferno? På onsdagen och torsdagen kom vintern till Helsingfors. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Snökaoset uteblev. Det gör det nästan alltid i Helsingfors.

Ingen är så påhittig som en driven människa med uppdraget att författa klickrubriker och löpsedlar. Vädret kan mycket väl toppa listan över de oftast förekommande ämnena. För att toppa de toppande rubrikerna måste författaren till slut ta till ord som kaos och inferno. Nu blir det snöinferno! Snökaos hotar!

Naturligtvis blev det inget av detta på onsdagen.

Det snöade. Rikligt? Beror på vem man frågar. Statens järnvägar har problem och krismöte när det är lite löv på spåren, så VR räknas inte.

Helsingfors stad har de senaste åren reserverat runt 20 miljoner euro för snöröjning. Summan har minskat men det har nog snömängden också gjort. Utmaningen är att veta när det kommer mycket snö och när det inte gör det. Få vet och allra minst löpsedelsmakarna.

Så jag gick ut på onsdagskvällen för att med egna sinnen uppleva snöfallet, uppviglad av en humoristisk debatt i sociala medier där klickrubrikernas och löpsedlarnas hotfulla vita värld redan beskrevs som den sista avgrunden och apokalypsen. Som sagt, det snöade, det gjorde det. Spårvagnarna körde, bussarna körde och fastighetsskötarna var ute med spadar och stora borstar, men i Kampens trafikrondeller var det mera yrsel än vanligt. Kan ha berott på "ovädret", kan ha berott på något annat.

På torsdagsmorgonen rapporterade VR om förseningar i lokaltrafiken men de kinesiska jättepandorna anlände klockan 10.15 utan problem. Fortfarande snöade det.

Tommy Pohjola Reporter

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning