När det finns flera synvinklar

"Alla kan inte som Mårtenson äta sin skollunch med "ett härligt gäng kamrater”. I min skola och många andra skolor ser det inte ut så här."

När jag läste insändaren "Eleverna är privilegierade" (HBL 28.8) blev jag irriterad och arg. Det kändes som om Valter Mårtenson anklagade alla skolungdomar för att vara otacksamma, bortskämda och gnälliga småbarn när det gäller skolmaten. Så såg det ut ur min synvinkel men min pappas synvinkel var en helt annan och det var antagligen Valters också. Jag vill därför förklara och motivera min reaktion.

Alla kan inte som Mårtenson äta sin skollunch med "ett härligt gäng kamrater". I min skola och många andra skolor ser det inte ut så här. Man kan inte sitta med sina kamrater för att matsalarna i skolorna ofta är så små och skolorna har så många elever som måste äta, att man helt enkelt inte ryms att sitta med sina vänner. Dessutom har man bråttom eftersom så många måste hinna äta. När Mårtenson skriver om buffébord vill jag påpeka att många maträtter från dessa buffébord är ransonerade.

Så det här med "relativt god, hälsosam mat". Jag betvivlar att maten vi äter alltid har alla näringsämnen ett växande barn behöver, speciellt den vegetariska maten. Jag har inte sett bönor, nötter, linser och så vidare i en sådan mängd att ett barn som äter vegetarisk kost skulle få i sig tillräckligt med fullvärdiga proteiner. Maten vi äter är fabriksproducerad, tillagad i centralkök och transporterad till respektive skola. I skolorna hålls maten sedan uppvärmd under flera timmar i buffén.

Mårtenson skriver att det finländska skolsystemet förser alla grundskoleelever samt gymnasie- och yrkesskolstuderande med gratis skollunch varje skoldag under hela skolåret.

Det är sant men det är också sant att skoleleverna äter så gott som samma maträtter i flera år, rättare sagt åtminstone 12 år. Klart att skolköken byter ut vissa rätter under åren men jag kan på rak arm räkna upp över tio rätter som jag ätit sedan första klass.

Jag får känslan av att Mårtenson generaliserar. Alla skolungdomar kritiserar inte maten. Det är mycket få rätter som jag och mina vänner verkligen inte gillar. För det mesta tycker eleverna om skolmaten, trots dess brister. Vi har alla olika synvinklar på saker och ting. Det här är vad som är sant för mig.

Elli Venetjoki Elev i Åshöjdens grundskola, Helsingfors

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning