När den blomstertid ej kommer

Amandla Stenberg (mitten) spelar Ruby som är på rymmen. Bild: Daniel McFadden

Den dystopiska ungdomsfilmen The Darkest Minds är stundvis drabbande men det mesta är bekant från tidigare.

SCIENCE FICTION/THRILLER

The Darkest Minds

Regi: Jennifer Yuh Nelson. Manus: Chad Hodge, efter en roman av Alexandra Bracken. Foto: Kramer Morgenthau. I rollerna: Amandla Stenberg, Harris Dickinson, Mandy Moore.

The Darkest Minds av Jennifer Yuh Nelson är den senaste i raden av så kallade young adult-rullar, filmer där intet ont vetande ungdomar råkar ut för seriöst knepiga utmaningar, inte sällan med dystopiska förtecken.

Även i det här fallet åker den trygga omvärlden på en snyting. Av någon märklig anledning – lugn, förklaringen lär komma i den obligatoriska uppföljaren - drabbas barn i olika åldrar av ond bråd död, miljoner får sätta livet till.

Som om inte detta vore nog stängs de överlevande in i läger där de delas upp enligt färg, det vill säga intelligens och färdigheter. Orange och rött, färger som associeras med exempelvis telekinetiska förmågor, är allra värst, lika med en dödsdom.

Som det råkar sig får Ruby (Amandla Stenberg, bekant från The Hunger Games och tonårssnyftaren Ingenting och allting) klassificeringen orange – orsak nog att med hjälp av Mandy Moores sjukvårdare sätta benen på ryggen. Sedan går det som det går, att Ruby på rymmen kolliderar med en handfull olyckssystrar och -bröder.

Bekant story

Det finns stunder när The Darkest Minds känns både spännande och drabbande, som i mötet med nitiska prisjägare, och i uppgörelserna med rymlingar med en helt annan agenda.

Känslomässigt inbjudande är också sekvensen där Ruby går in för att radera sina föräldrars minne, detta i ett försök att bespara dem från sorgen att förlora sin egen dotter (till de nya makthavarna).

Men för det mesta smakar filmen gammal skåpmat, i synnerhet som de lätt apokalyptiska perspektiven varvas med en ung kärlek så söt och så oskuldsfull att ringarna på vattnet uteblir.

Eskapism

Det är inte otänkbart att de närmast sörjande faller till föga men bortsett från hemförsamlingen är det lite si och så med framtidsutsikterna. Där en Hunger Games i sina bästa stunder spelade på alla cylindrar, utan så mycket som ett skyddsnät, framstår The Darkest Minds på sin höjd som en blek kopia.

Knappast blir det bättre av att den här typen av eskapism hotar att skymma utsikten när det gäller mera jordnära hotbilder. Men det är kanske en helt annan femma.

Krister Uggeldahl

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning