Några tusen återvändare väntas de närmaste dagarna – möts av hälsovårdspersonal på Helsingfors-Vanda

En man klädd i skyddsdräkt tog emot en kvinna som återvände till Finland med flyg. Bilden togs på Helsingfors-Vanda flygplats i fredags. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Finländare som återvänder från utlandet via Helsingfors-Vanda flygplats möts av hälsovårdspersonal, meddelar regeringen. Målet är att minska risken för att det nya coronaviruset sprids.

Regeringen kallar in hälsovårdspersonal till flygplatsen och orsaken är att ett betydande antal finländska resenärer väntas återvända till landet inom de närmaste dagarna. Finländarna kommer från olika håll i världen och man befarar att en del kan föra det nya coronaviruset med sig.

För att minimera risken för att coronaviruset sprids ska resenärer som anländer till Helsingfors-Vanda flygplats få personliga anvisningar av hälsovårdspersonalen. Frivilliga från Finlands Röda Kors bistår för att handledningen ska löpa smidigt.

Man jobbar i två skift för att säkerställa att det alltid finns kompetenta personer som kan besvara hälsorelaterade frågor.

Alla måste passera gränskontrollen

I nuläget går all flygtrafik på Helsingfors-Vanda flygplats via terminal 2. Alla som reser till eller från Finland skall passera gränskontrollen.

Eftersom antalet resenärer väntas vara stort har man fäst extra uppmärksamhet vid hur de rör sig på flygplatsen och i dess närhet. Flödet regleras med hjälp av transitbussarna som transporterar resenärerna från flyget till terminalen.

Gränsbevakningen informerar alla som anländer från utlandet att de ska sätta sig i hemmakarantän i två veckor. Anvisningarna ges bland annat via högtalare samt genom utdelning av material om coronaviruset. Resenärerna får veta hur de skyddar sig och vad de ska göra om de blir sjuka.

Anvisningarna inkluderar THL:s rekommendation om att hålla ett säkerhetsavstånd på minst en meter till andra och att undvika närkontakt.

För att undvika tät köbildning kommer ankommande resenärer att hänvisas till en väntsal innan de kan gå igenom gränskontrollen.

Uppmanas undvika kollektivtrafik

Resenärerna får också anvisningar om hur de ska ta sig hem, bland annat via högtalarmeddelanden. För att förebygga att coronaviruset sprids uppmanas de som kommer från utlandet att undvika kollektivtrafik.

I tisdags meddelade Utrikesministeriet att tusentals resande återvänt till Finland efter regeringens uppmaning den 16 mars att återvända till hemlandet på grund av coronaviruspandemin.

Utrikesministeriet uppger att man fram till i tisdags fått cirka 42 000 reseanmälningar. Av dem uppskattas hälften vara resenärer och hälften vara finländare som stadigvarande bor utomlands.

– Vår uppfattning är att några tusen finländare väntar på besked om hur eller när de kan ta sig tillbaka till Finland, säger ambassadrådet René Söderman.

Söderman påminner om att det är frivilligt att göra en reseanmälan och att Utrikesministeriet därför inte kan veta exakt hur många finländare som befinner sig utomlands.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning