"Några har velat träffas och ha sex"

Den här typen av meddelanden kan en tonåring eller ung kvinna få av en kille eller en vuxen man. Bild: Cata Portin

HBL samlade in anonyma berättelser av ungdomar i åldern 13-18+ av hur det känns att få obehagliga meddelanden av vuxna på sociala medier. Här är ett urval av svaren.

"På Snapchat och Instagram blir man ofta kontaktad av äldre människor, dem försöker tigga sexuella och nakna bilder. Vissa försöker även planera ett möte med en. Detta hände mig ofta när jag var runt 15-16 år gammal. Nu när man är äldre och mer förståndig håller de sig borta eftersom chansen att de ska få vad de vill är mindre."

"Flera gånger, till exempel genom Snapchat har det varit äldre män som frågat efter nakenbilder så många gånger jag blivit tvungen att blockera dem."

"Får ofta direktmeddelande av äldre män som vill börja en konversation eller ha bilder."

"Några vuxna har kontaktat mig och skickat nakenbilder på sig själv (antar jag) åt mig och velat träffas och ha sex."

"Då Instagram kom in i vardagen hade de flesta av mina klasskompisar sina Kik- och Snappchat-användarnamn i sin profil så att man lätt kunde hitta sina vänner och ha kontakt med dem. Då man satt bilder till Instagram använde man #kikme och #snapme vilket ofta ledde till att man fick fler likes vilket var det man var ute efter, då kunde alla hitta din profil. Efter att man satt de bilderna på Instagram kunde det komma tiotals meddelanden av äldre män inom några minuter. I ett skede blev situationen så farlig så jag måste ta bort min Kik helt och hållet. Fick meddelanden under mina lektioner av främmande män som skickade bilder av deras könsorgan. Fast jag inte någonsin svarade på meddelanden som inte var av mina vänner jag kände så hade jag inte tid att blockera alla eftersom de var så många."

"Jag har blivit frågad om jag kan skicka nakenbilder, jag har även fått skamliga förslag, jag var då i tonåren 12-16 årsåldern."

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning