Någon ljuger och frågan är varför

Statsministern får rejält med utrymme i statens teve. I går talade Juha Sipilä i radion i Statsministerns frågetimme. – Regeringen grälar inte med Helsingfors. Regeringen har en åsikt och den ska riksdagen nu ta ställning till. Reformen är världsbäst. Bild: Martti Kainulainen

Regeringens pr-offensiv är massiv efter onsdagens kritiska diskussion i Helsingfors stadsfullmäktige. Kommunministern och statsministern slår ifrån nästan helt oemotsagda i de största medierna.

Onsdagens fullmäktigemöte i Helsingfors stadshus fick en farsartad slutvinjett. Blå framtids Sampo Terho rasade vid sin kommunpulpet, uppenbart irriterad över att borgmästare Jan Vapaavuori (Saml) i sitt anförande undrade om regeringen (där Terho är kulturminister) är riktigt klok när den tvingar huvudstadsregionen med i vård- och landskapsreformen.

Vapaavuori har fått på ögat för piken och Terho beröm av utrikesministern.

Kommunminister Anu Vehviläinen (C) och statsminister Juha Sipilä (C) säger att Helsingfors försovit sig och att tidtabellen för reformarbetet nu hur som helst är sådant att det absolut inte längre fins tid för ytterligare arbetsgrupper, kommittéer och utredningar som skulle visa på behovet av särskilda lösningar för huvudstadsregionen. "Vi löser problemen under resans gång", säger statsministern. Juha Sipilä menar att Jan Vapaavuori vill fälla reformen som planerats i tio år. På frågan varför svarar han inte.

Enligt Helsingfors har regeringen fel i uträkningarna medan regeringen hävdar att det är huvudstaden som ska ha stödundervisning i matte. Insändare skrivs av falangen som understryker att regeringen minsann konsulterat nationens mest skärpta sakkunniga och motparten som menar att experterna är fåraktiga.

Framför mig på arbetsbordet ligger en lista med 27 datum. Varje datum följs av en rubrik på utlåtanden och förslag som stadsfullmäktige, stadsstyrelsen och borgmästaren skickat till social- och hälsovårdsministeriet, inrikesministeriet, finansministeriet, arbets- och näringsministeriet och regeringen. Det första datumet på listan är den 20 januari 2016. Nyaste datumet är den 4 april 2018.

Onsdagen var första gången som Helsingfors stad kunde kommentera hela den planerade reformen. Fram till dess hade alla utlåtanden handlat om bitar här och bitar där.

Vad har regeringen gjort med all den här informationen?

– Mig veterligen ingenting, säger borgmästare Jan Vapaavuori till HBL.

Dessutom… Salutorget ska byggas om och bli trevligare. Men det blir nog svårt. Hall- och torgförsäljarna vill absolut inte bli av med parkeringsplatserna.

Tommy Pohjola Reporter

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning