Nadal spelade ut Melbourneskrällen

Rafael Nadal krossade Stefanos Tsitsipas i semifinalen i Australian Open. Bild: AFP / Lehtikuva / William West

Skador höll Rafael Nadal borta från tennisen under hösten och i början av året. Nu är världstvåan klar för final i Australian Open efter att ha krossat skrällen Stefanos Tsitsipas.

Den 32-årige spanjoren vann med 6–2, 6–4, 6–0. Därmed har Nadal ännu inte förlorat ett set i årets turnering i Melbourne.

– Det var en väldigt bra match och jag har haft en bra turnering med tanke på att jag inte spelat på många månader, säger Nadal i segerintervjun på banan.

Nadal har inte spelat sedan i US Open i september, där han gick till semifinal. En fotledsskada och en magmuskelskada gjorde att säsongen tog slut i förtid.

Dessutom tvingades han ställa in årspremiären i Brisbane på grund av lårproblem.

– Då kunde jag inte se att jag skulle stå här i dag. Men jag har haft bra träning innan jag kom hit.

20-årige Tsitsipas hade inför årets första grand slam-turnering aldrig gått längre än till fjärde omgången. Han nådde semifinalen efter att bland annat ha slagit ut den schweiziske tennisgiganten Roger Federer.

För Nadal blir det nu en femte final i Australian Open. Han har vunnit en gång tidigare, 2009.

– Det känns bra, det känns väldigt bra att få starta den här säsongen så här, säger han.

I fjol tvingades Nadal bryta i kvartsfinal på grund av skada.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning