Nadal kritisk mot de nya bollarna i Paris: Jag tror det blir farligt

Wilson- i stället för Babolatbollar i Franska mästerskapen. Ett byte som inte uppskattas av Rafael Nadal (vänster), här tillsammans med sin tränare Francisco Roig. Bild: AP Photo/Michel Euler

Franska mästerskapen har bytt bollar inför årets turnering. Detta till Rafael Nadals stora missnöje. – Bollen är supertung. Jag tror att det blir farligt, säger den spanske tennisstjärnan.

Rafael Nadal är på jakt efter sin 13:e triumf på gruset i Franska mästerskapen, men för ovanlighetens skull är det utan tungt favoritskap som spanjoren äntrar Roland Garros i Paris.

34-åringen från Mallorca avstod US Open som avslutades för ett par veckor sedan och har inte spelat en grand slam-turnering sedan Australian Open för åtta månader sedan.

Ringrostigheten i kombination med att Franska mästerskapen skjutits upp från slutet av våren till september–oktober är inte till Nadals fördel, enligt expertisen, och inte heller det faktum att tävlingsarrangören i år ersatt bollarna av märket Babolat med nya från Wilson.

– Bollen är mycket långsammare än under tidigare år. Lägger vi till att det kommer vara kalla och fuktiga förhållanden så är den supertung, säger den 19-faldige grand slam-vinnaren enligt Reuters.

– Jag tränade med bollarna på Mallorca under varma förhållanden och där var de väldigt långsamma. Jag tycker ärligt talat inte att det är en bra boll att spela med på grus. Det är min personliga åsikt.

Nadal anser att tävlingsarrangören noggrant borde överväga ett nytt bollbyte inför kommande år.

– För spelarnas hälsas skull, för bollen är supertung. Jag tror att det blir farligt för armbågen och för axlarna.

På söndag ställs Nadal mot Egor Gerasimov, från Belarus, i första rundan av Franska mästerskapen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning