Nadal- alla tiders kung i Paris

Rafael Nadal är klar favorit i finalen mot Novak Djokovic. Bild: Martin Bureau/Lehtikuva

Rafael Nadal är den bästa grusspelaren genom tiderna. Den outtröttlige spanjoren har fenomenala tolv titlar på gruset i Paris och det mesta talar för att det blir en tolfte i söndagens final mot världsettan Novak Djokovic.

Nadal har gått på som den berömda ångvälten och 34-åringen har inte tappat ett set på vägen till final. Djokovic har haft vissa problem och sjätteseedade greken Stefanos Tsitsipas pinade serben till fem set i semifinalen. I femte set visade ändå Djokovic klass och vann med 6-1.

Rafael Nadal gjorde processen kort i i sin semifinal. Mallorcas stora son besegrade argentinaren Diego Schwartzman i tre raka set (6–3, 6–3, 7–6). Nadal, som vunnit alla tolv finaler han spelat hittills i Paris, spelade mästerlig tennis på Philippe Chatrier Court och bröt Schwartzmans serve tidigt i alla tre set.

– Jag är i final, jag har inte förlorat ett set, ändå finns det andra gånger jag känt mig bättre på Roland Garros. Förutsättningarna är inte perfekta för mitt spelsätt, det betyder mycket att jag tagit mig hit, sade Nadal efter matchen.

Nadals historia på Roland Garros är magisk från början till slut. Han vann titeln 2005-2008 innan han 2009 stötte på överraskande patrull mot svensken Robin Söderling i kvarten. Söderling, då på toppen av sin karriär, gick till final men föll i tre raka set mot Roger Federer, schweizarens enda titel i Paris. Federer har mött Nadal i finalen vid fyra tillfällen och vunnit två set.

Efter missräkningen 2009 blev det fem raka titlar åren 2010-2014. 2015 gjorde Djokovic slut på Nadals 39 matcher långa segersvit då han slog ut sin mångåriga rival i kvartsfinal. 2016 tvingades Nadal slänga in handduken då envisa knäskador hotade hela hans karriär.

Men efter massiv rehabilitering kom fightern tillbaka och radade upp ytterligare tre titlar.

På grund av coronaviruspandemin avstod Nadal från spel från början av mars till medlet av september. Men spanjoren har hållit i gång på egen hand och snabbt hittat tillbaka till storformen.

Djokovic måste sannolikt göra en av karriärens bästa matcher för att ha en chans. Nadals statistik i Paris är som sagt fenomenal. Han har vunnit tolv titlar på femton försök, vunnit 93 matcher och endast förlorat två. Segerprocent hyfsade 98 procent.

Inget snack om vem som är favorit i söndagens final.

Yle sänder finalen direkt med start klockan 16.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning