Myten om skadliga sociala medier bör revideras, hävdar ny forskning: Ungas sociala liv och deras liv på sociala medier kan inte skiljas åt

Unga skiljer inte åt sitt liv på sociala medier från sitt övriga sociala liv, menar forskarna bakom en färsk rapport. Bild: Mostphotos

Det finns inte belägg för att sociala medier är skadliga för unga, men de avspeglar andra problem, visar ny nordisk forskning.

Forskarna bakom en ny rapport menar att alla unga människor dragits över samma kam i fråga om sociala mediers skadlighet för den psykiska hälsan. Rapporten har utförts av Happiness Research Institute på uppdrag av Nordiska ministerrådet.

Enligt rapporten anser man ofta i den allmänna debatten att unga människor använder för mycket tid på sociala medier och att deras psykiska hälsa kan bli lidande på grund av det.

Rapporten utmanar de här vedertagna uppfattningarna om sociala mediers skadliga inverkan på unga människor. Den centrala slutsatsen är att sociala medier i sig inte är en avgörande faktor för hur unga mår.

– När det handlar om unga kan deras sociala liv och deras liv på sociala medier inte skiljas åt. De hänger oupplösligt samman, säger Laura Sillanpää, sociolog vid finska Sällskapet för mediefostran, i ett pressmeddelande.

Bland unga i Finland är Whatsapp det sociala mediet nummer ett. Av finländare födda efter 1990 använder över 90 procent Whatsapp. Av 15-19-åringarna i Finland uppger 65 procent att de är på sociala medier hela tiden. Det visar Statistikcentralens undersökning som HBL skrev om tidigare.

"Skjut inte över skulden på sociala medier"

Forskarna menar att unga människor som trivs med livet generellt också mår bra på sociala medier. Att dra alla över samma kam leder till att myter uppstår. Därför behövs mer fakta och nyanser, menar forskarna.

Rapportens huvudförfattare, Michael Birkjær från Happiness Research Institute, menar att man ska låta bli att skjuta över skulden för att unga mår dåligt på sociala medier. I stället borde man fokusera på de problem som unga har med ensamhet och bristande föräldrastöd, som sedan avspeglas i deras användning av sociala medier.

– Det viktigaste är att förstå att de unga inte skiljer åt sitt liv på sociala medier från sitt övriga sociala liv. Det är exakt det vi kan se i undersökningen. Det är en poäng som många i den äldre generationen inte har förstått och därför ska vi skifta fokus: Vi ska se mer nyanserat på vem som använder sociala medier, hur de använder dem och vilka medier de använder. Bara så kan vi hjälpa de unga som verkligen mår dåligt, säger Birkjær i pressmeddelandet.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning