Mystiskt dån förbryllar Helsingforspolisen

Helsingfors skakades av en högljudd smäll i går kväll. Bild: Tor Wennström/HBL-arkiv

En hög smäll hördes i stora delar av Helsingfors strax före midnatt på lördagen. Förklaringen är tills vidare okänd.

Var det en bomb som gick av eller en meteorit som slog ned? Vid Helsingforspolisen är man konfys över den höga knallen som ljöd i Helsingfors sent på lördagskvällen. Smällen ska ha hörts vida omkring och på Facebook och Twitter gick diskussionen het om vad orsaken kunde tänkas vara.

Polisen fick in två larm om smällen klockan 23.45 och gjorde en utryckning till Åldermansvägen i Åggelby, utan resultat.

– Det är irriterande, vi hörde själv smällen, och är intresserade av vad som kan ha orsakat den. Det har spekulerats i allt från meteoritnedslag till jordbävningar och jaktplansflygningar, men det är rena gissningar, säger man vid polisens ledningscentral.

Händelsen utreds inte ytterligare om inte polisen får in fler ledtrådar.

"Ingen jordbävning"

Teorin om jordbävning avskrivs direkt av seismologen Tommi Vuorinen på seismologiska institutet. Mätningarna visar inte på något avvikande i Helsingfors under lördagsnatten.

– Jag har inte märkt något som tyder på en jordbävning, utan gissar på att det handlar om någon form av smäll i luften, säger Vuorinen.

Ett jordskalv av magnituden 2,6 på Richterskalan inträffade faktiskt i svenska Västerbotten under natten, men det är för långt bort för att märkas i Helsingfors.

– Jag väcktes av notisen om skalvet vid 3-tiden på natten, men ett så litet skalv har bara lokala effekter.

På sociala medier har smällen också kopplats ihop med Gardesjägarregementets övningar, men de tog slut i fredags.

Iltalehti var först med att skriva om smällen. Tidningen har också pratat med försvarsmakten och räddningsverket, som inte heller har någon förklaring.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning