Mystiska smällen i Helsingfors fortsätter förbrylla

Kan smällen kan kommit från Hanaholmens kraftverk? Men varför hördes den så starkast i norra Helsingfors? Bild: Richard Nordgren

Helsingforspolisen har inte fått in fler tips om den mystiska smällen som hördes natten till söndagen.

Polisen fick in två larm om smällen klockan 23.45 och gjorde en utryckning till Åggelbytrakten, där smällen verkar ha hörts som starkast.

– Vi trodde då att smällen kunde komma därifrån, men där hittade vi inget. Sedan dess har vi inte fått in några tips som kunde leda oss vidare. Därför utreder vi inte längre fallet, säger man vid Helsingforspolisens ledningscentral på måndagsförmiddagen.

I medier har det spekulerats i att smällen skulle komma från ett meteoritnedslag eller en jordbävning, men också de teorierna har avskrivits.

Då HBL ringde Tommi Vuorinen på seismologiska institutet under söndagen kunde han avskriva teorin om en jordbävning. Mätningarna visade inte på något avvikande under natten. Och Jarmo Moilanen vid Astronomiska föreningen Ursa kan i Helsingin Sanomat konstatera att det inte handlade om ett meteoritnedslag.

Vid räddningsverket i Helsingfors skakar jourhavande brandmästare Kari Ursin på huvudet åt de här teorierna.

– Jag har inte hört om den här smällen, men med min erfarenhet låter det här som om en tryckventil släppt ut luft.

En tryckventil kan orsaka höga ljud i stil med det som hördes under helgen. Bild: Niklas Tallqvist

Vid Hanaholmens kraftverk i Fiskehamnen exploderade en tryckventil för några år sedan, vilket gav upphov till ett motsvarande ljud. Explosionen hördes ända till Sörnäs. En mindre smäll hördes därifrån i vintras.

– Det behöver inte ens vara en explosion för att höras, det räcker med en större tryckutjämning som orsakar ett högt ljud, säger Ursin.

Kan det vara en gasflaska som exploderat någonstans?

– Det är osannlikt, då hade man hittat rester av den. Men ett ljud som inte lämnat spår efter sig kommer antagligen från en ventil någonstans.

Vi ringer vidare till energibolaget Helen där kommunikationschefen Seija Uusitalo svarar att hon minsann känner till smällen.

– Jag ägnade hela gårdagen åt att utreda om den kunde komma från oss. Men nej, vi hittade inget. Och folk lär ha talat om hus som skakade, och ett sådant tryck skulle våra ventiler omöjligt kunna orsaka.

Läs mera: Mystiskt dån förbryllar Helsingforspolisen

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning