Mystiska pengagåvor förbluffar spansk by

Eurosedlar i ett kuvert. Ej relaterat till den generösa anonyma givaren i den spanska byn Villarramiel. Arkivbild. Bild: TT-SvD / Stefan Gustavsson

Någon delar anonymt ut kuvert med pengar till invånare i en by i norra Spanien. Sedan förra onsdagen har 15 bybor fått kuvert med upp till 100 euro i brevlådan eller under dörren.

Vissa har inte bara fått sedlar utan även ett meddelande, som till exempel "hushållets prinsessa" åtföljt av ett hjärta, berättar borgmästaren Nuria Simon.

Bland mottagarna finns en änka som lever med sin son, småbarnsföräldrar, äldre par, medelålders par utan barn.

De runt 800 förbluffade invånarna i Villarramiel försöker nu lista ut sambandet mellan mottagarna och vem den generösa givaren är, i spanska medier kallad "Villarramiels Robin Hood".

– Alla är konfunderade och förväntansfulla samtidigt som ingen vet var pengarna kommer ifrån eller vem välgöraren är, säger Nuria Simon.

– Vi vet inte vad syftet är.

Vissa mottagare har anmält saken till polisen, men ingen misstanke om brott föreligger. Att sedlarna är äkta har banken konstaterat.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning