Mystiska kvinnan i Ibizagate söks av polisen

Högerpopulistiska FPÖ:s dåvarande partiledare och Österrikes då blivande vicekansler Heinz-Christian Strache tvingades avgå i samband med skandalen. Arkivbild. Bild: Ronald Zak/TT-AP

Polisen i Österrike har gått ut med bilder på en kvinna som den vill komma i kontakt med i samband med utredningen av "Ibizagate", det vill säga korruptionsskandalen som ledde till regeringens avgång under förra året.

Bilderna på kvinnan är tagna från ett videoklipp som visar den blåögda, ljushåriga kvinnan som sägs ha använt sig av det påhittade namnet Alyona Makarov.

Ibizagate briserade i maj 2019 när tyska tidningar publicerade videoklipp från 2017 som visade hur högerpopulistiska FPÖ:s dåvarande partiledare och Österrikes då blivande vicekansler Heinz-Christian Strache festade på Ibiza, tillsammans med en ung kvinna som han trodde var släkt med en rysk oligark. Strache erbjöd offentliga kontrakt i utbyte mot hjälp i valrörelsen.

Efter avslöjandet avgick Strache och övriga FPÖ-ministrar ur regeringen och ett nyval utlystes.

Strache har under de senaste veckorna gått ut med att han vill komma tillbaka till politiken, med utgångspunkt att ställa upp som ledare för ett nytt parti i Wiens kommunalval senare i år.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning