Mystisk säldöd plågar Alaska

Minst 60 döda sälar har hittats i nordvästra Alaska den senaste tiden. Bild: Raime Fronstin/AP/TT

Minst 60 döda sälar har hittats på flera stränder i den amerikanska delstaten Alaska.

Sälarna tillhör olika arter och har hittats från Berings sund i söder till strax norr om den arktiska polcirkeln.

Isen på både Berings hav och Tjuktjerhavet är betydligt tunnare än vanligt just nu och har lett till högre temperaturer. Det är dock oklart om det kan ha bidragit till säldöden.

– Vi försöker sätta våra allra bästa experter på det här. Kanske är det algblomning, kanske är det något helt annat, säger en talesperson för det statliga forskningsorganet NOAA.

Tidigare har flera döda gråvalar hittats utmed USA:s västkust, men forskare har ännu inte konstaterat något samband med säldöden, enligt NOAA.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning