Mystiken tätnar kring finsk Ugandadöd

Frågorna kring den 41-åriga finländaren som hittades död på sitt hotellrum i huvudstaden Kampala blir allt fler och märkligare. Bild: EPA/DAI KUROKAWA

Droger, falska inbjudningar och en försvunnen kriminalreporter är de senaste ingredienserna i den allt märkligare historien om den döde finländske vapenkonsulten i Uganda. Enligt ugandisk press delade mannen före sin död bil med ex-ministern Suvi Lindén.

Frågorna kring vad som hänt den 41-årige finländaren, som uppträtt som representant för statsägda vapentillverkaren Patria blir allt fler. På onsdagen bad därför minister Mika Lintilä, med ansvar för statens ägarstyrning om en utredning av fallet.

Patrias ledning har bekräftat att mannen fått tillstånd av Patria att marknadsföra finländska vapen under sin resa i Uganda. Han var dock inte anställd av Patria.

Ugandisk press följer noga fallet och rapporterar om att polisen funnit droger på hotellrummet där finländaren hittades död den 5 februari.

Även andra detaljer börjar krypa fram.

Delade bil med Lindén

Finländaren har på flygfältet i Kampala presenterat en inbjudan för myndigheterna som skall ha visat sig vara förfalskad. Enligt polisens talesman Luke Owoyesigyire hade 41-åringen presenterat en inbjudan från högsta chefen för Ugandas interna säkerhet, överste Frank Bagyenda Kaka, som dock visade sig vara ett falsifikat.

Översten uppger för ugandiska Daily Monitor att inbjudan är bara "skräp", men att han inte kommenterar den medan utredningen pågår.

När det framgick att den finländska delegationen, där uppenbarligen också ex-minister Suvi Lindén ingick, hamnade i blåsväder flydde fyra personer, inklusive en polisman, som kommit till flygplatsen för att möta finländarna. En av dem, en kvinna, greps, men hon släpptes senare och anses inte ha med finländarens död att göra.

Daily Monitor har detaljerade uppgifter om händelseförloppet efter detta. Enligt tidningen skall 41-åringen, som nämns vid namn i ugandisk press, ha förts till Kampala för vidare förhör. Han och Suvi Lindén har körts in till staden där 41-åringen avlämnats på hotell Pearl of Africa, medan Lindén körts vidare till ett okänt hotell.

Droger på rummet

Det var på Pearl of Africa mannen senare hittades död på sitt rum. I rummet fann polisen också droger vars art inte har specificerats. Polisen har inte kunnat fastställa huruvida drogerna eller yttre våld har förorsakat hans död.

Dagen efter finländarens död hittades en svensk i samma ålder död på sitt rum på Sheraton Hotel i närheten. Även hans död har skett under oklara omständigheter. Svensken hade anlänt dagen innan till Kampala.

De ugandiska myndigheterna verkar dock utgå i från att männen har blivit mördade.

– Vi tar inte lätt på dessa mord för offren är utlänningar och det kan påverka turismen och investeringarna i landet, säger överste Bagyenda.

Reporter greps

Patrias vd Olli Isotalo. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Saken tog en ny vändning på onsdagen när det visade sig att kriminalreporter Charles Etukuri under natten hade gripits av säkerhetspolisen. Han jobbar för den ledande ugandiska tidningen The New Vision. I flera tweetar kring fallet och på hans tidning utgår man från att orsaken till gripandet är att Etukuri i sina artiklar om finländarens död låtit förstå att den av överste Bagyenda ledda säkerhetspolisen ligger bakom mordet. Det var på onsdagen okänt var Etukuri hålls, säger hans chefredaktör Barbarah Kaija.

Den döde 41-åringen var affärsman och familjefar. Han var uppställd för samlingspartiet i kommunalvalet, men blev med drygt 150 röster inte invald. Han har varit involverad i flera olika företag, bland annat ett som erbjudit konsulttjänster i företagsledning.

Mannen hade före sin resa kontaktat Patria och frågat om han kan distribuera Patrias broschyrer i Uganda och Moçambique. Patrias vd Olli Isotalo har medgett att han fått tillstånd till detta, men att det var ett misstag. Isotalo anser att en enskild försäljningschefs omdöme hade brustit när löftet gavs.

Uganda hör till världens mest korrumperade länder.

Vad Suvi Lindén hade i Uganda att göra är fortfarande ett frågetecken. Hon har vägrat kommentera saken. Enligt MTV har Lindén och 41-åringen haft gemensam företagsverksamhet.

Bland mannens vänner på Facebook finns tiotals kändisar och också en del tungt belastade kriminella. Han uppges ha varit en känd gestalt i Helsingfors nattliv.

Centralkriminalpolisen är fortfarande inte inkopplad på fallet eftersom Uganda inte bett om handräckning.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning