Mysteriet är löst? Bölesmällen var troligen en trimmad fyrverkeripjäs

Raketen verkar ha skjutits upp norr om Böle stationen, invid järnvägen. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

En hemgjord, trimmad käppraket. Det tror meteorentusiasten Jaakko Visuri nu att lördagsnattens uppseendeväckande smäll i Böle-Gumtäkttrakten var. Han har hittat den sotiga berghällen där raketen sköts upp.

Mysteriet med den höga knall som hördes i delar av Helsingfors klockan 23.45 på lördagskvällen verkar vara löst. Det var sannolikt fråga om en hemgjord större smällarraket som någon sköt upp från en berghäll norr om Böle alldeles intill järnvägen.

Med hjälp av seismiska mätdata lyckades Jaakko Visuri från Astronomiska föreningen Ursa först lokalisera smällen på ett ungefär. Sedan hittade han också den troliga avskjutningsplatsen.

– Det var ungefär 40 meter från den plats vi hade beräknat, säger han.

Den exakta höjden på 300 meter där raketen antas ha exploderat går han inte helt i god för. Men han är lätt stolt över att ha lyckades bestämma koordinaterna i längd- och sidled. Där låg under torsdagen en samling långa braständstickor och sot efter händelsen.

– Vem vet, här kan ha varit någon form av lavett också, resterna av raketen kommer sannolikt aldrig att hittas. De kan ligga var som helst, kanske på någon industrifastighets tak, säger Jaakko Visuri.

I trafikerat och övervakat luftrum

Det överraskar inte Jaakko Visuri alls att ingen har gett sig till känna efter upptåget. Det är inte lovligt att skjuta projektiler så här i tättbebyggda områden.

Luftrummet ovanför är också ett i flera skikt övervakat luftrum kring Helsingfors-Vanda flygplats. Bara någon kilometer norrut får inte ens kontrollerade drönare flygas högre än till 50 meters höjd.

Luftrummet används mest av Finnhems och Gränsbevakningens helikoptrar när de flyger in till Helsingfors-Vanda på ungefär på de höjder som raketen beräknas ha nått. En officiell viapunkt för helikoptrarna ligger ett stycke längre västerut över Norra Haga.

Bangården granskad

"Ur flygsäkerhetsskäl följer vi med hur det här utreds. Men våra piloter har inte noterat någonting", skriver läkarhelikopterbolaget Finnhems säkerhetschef Tuomas Suominen i ett meddelande till HBL.

Under torsdagen granskade också Trafikledsverket sin stora bangård norr om Böle. Underhållschef Magnus Nygård meddelade på kvällen HBL att ingenting där avvek från det normala.

Flygledningar och meteoritspanare brukar ibland samarbeta kring radardata, men den här gången har inga flygmyndigheter hört av sig till Ursa, säger Jaakko Visuri. Både han och flygfolk säger ändå till HBL att en mindre amatörraket knappast ens syns på sådan radar som övervakar flygtrafiken.

Polisen uppgav på onsdagskvällen för HBL att smällen inte utreds vidare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning