Överbelastningsattack fick myndighetssajter att krascha på söndagen

Bild: Lehtikuva

En stor del av myndigheternas webbsajter låg nere på söndagskvällen.

Bland annat Försvarsmaktens, Befolkningsregistercentralens och olika ministeriers sajter låg nere. Också identifieringstjänsten på webbplatsen Suomi.fi var nere för räkning. Alla dessa upprätthålls av Statens center för informations- och kommunikationsteknik Valtori.

Överbelastningsproblemet började klockan 16.30 och problemet har lösts.

Nyhetsbyrån STT rapporterar att det handlade om en överbelastningsattack från utlandet.

Enligt Jukka Käyhkö som var jourhavande på Cybersäkerhetscentralen på söndagen kom de första observationerna om problem på sajterna fyratiden på söndagseftermiddagen.

– Vi trodde att det handlade om ett tekniskt fel men klockan halv fem kunde vi bekräfta att det handlade om en överbelastningsattack, sade Käyhkö till STT.

Enligt Käyhkö är överbelastningsattacker, också sådana som riktas mot myndigheter, vanliga och relativt lätta att genomföra. Överbelastningsattacker kan genomföras på olika sätt men deras mål är som namnet säger att överbelasta en nätresurs i syfte att göra den otillgänglig för användare.

Artikeln har uppdaterats på måndagen med information om att det handlade om en överbelastningsattack.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning