Överbelastningsattack fick myndighetssajter att krascha på söndagen

Bild: Lehtikuva

En stor del av myndigheternas webbsajter låg nere på söndagskvällen.

Bland annat Försvarsmaktens, Befolkningsregistercentralens och olika ministeriers sajter låg nere. Också identifieringstjänsten på webbplatsen Suomi.fi var nere för räkning. Alla dessa upprätthålls av Statens center för informations- och kommunikationsteknik Valtori.

Överbelastningsproblemet började klockan 16.30 och problemet har lösts.

Nyhetsbyrån STT rapporterar att det handlade om en överbelastningsattack från utlandet.

Enligt Jukka Käyhkö som var jourhavande på Cybersäkerhetscentralen på söndagen kom de första observationerna om problem på sajterna fyratiden på söndagseftermiddagen.

– Vi trodde att det handlade om ett tekniskt fel men klockan halv fem kunde vi bekräfta att det handlade om en överbelastningsattack, sade Käyhkö till STT.

Enligt Käyhkö är överbelastningsattacker, också sådana som riktas mot myndigheter, vanliga och relativt lätta att genomföra. Överbelastningsattacker kan genomföras på olika sätt men deras mål är som namnet säger att överbelasta en nätresurs i syfte att göra den otillgänglig för användare.

Artikeln har uppdaterats på måndagen med information om att det handlade om en överbelastningsattack.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46