Viruset sprids särskilt snabbt bland unga vuxna – 404 nya coronafall på torsdagen

En betydande del av smittspridningen sker nu när unga möts bland annat på barer, uppger Institutet för hälsa och välfärd. Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

Nu står 18–23-åringarna för en stor del av coronafallen. På torsdagen rapporteras om 404 nya coronafall i landet. Institutet för hälsa och välfärd (THL) oroar sig för det ökade antalet coronafall främst bland unga vuxna.

Institutet uppmanar nu framför allt de unga att minska på sociala kontakter som kan medföra smittrisk samt att se till att låta vaccinera sig.

Institutet påpekar att personer som kan ha exponerats för smitta enligt lagen har en skyldighet att hjälpa myndigheterna att spåra smittan, och att följa myndigheternas anvisningar om hur man ska bete sig om man eventuellt smittats.

2 200 nya fall

Förra veckan påträffades drygt 2 200 nya coronafall i landet. Antalet fall har fyrdubblats under de senaste fyra veckorna, uppger institutet.

Nästan 60 procent av de nya fallen gäller personer i åldern 10–29 år, och i första hand åldersgruppen 18–23 år.

Enligt institutet sker smittspridningen främst i hemlandet, till exempel under barbesök och andra möten mellan unga vuxna. Smittspridningen och det ökade antalet exponeringar för smitta har gjort att smittspåringen på en del orter har stockat sig.

Endast 10 procent av förra veckans coronafall härstammade från utlandet.

Incidensen nu 74

Institutet för hälsa och välfärd meddelar om 404 nya coronafall på torsdagen. Det innebär att totalt 101 630 personer i Finland har testat positivt sedan epidemins början.

Incidensen, alltså antalet nya coronafall per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna, är nu cirka 73,4. Under de föregående 14 dagarna var den 43,3.

Incidensen är nu högst, 135,8, i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Landets lägsta incidens, 5,2, finns i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt.

I Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt är incidensen 14,6 och på Åland 9,9. Uppgifter om Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts incidenstal saknas.

Färre allvarliga fall Under det senaste dygnet har ytterligare 13 261 personer fått sin första dos av coronavaccinet. Sammanlagt har 3 594 091 finländare fått den första dosen, vilket motsvarar omkring 64,4 procent av befolkningen. Cirka 29,0 procent har fått också den andra dosen.

Institutet har övergått till att uppdatera siffrorna för antalet coronarelaterade dödsfall endast en gång per vecka. I samband med den senaste uppdateringen i onsdags meddelades inga nya dödsfall. Det innebär att Finlands coronarelaterade dödssiffra fortsättningsvis är 978.

Institutet beskriver ändå den övergripande bilden av pandemin som oroväckande.

Just nu vårdas 55 coronapatienter på sjukhus runtom i landet. Av dem behöver 10 intensivvård. Över hälften av dem som får intensivvård är under 50 år gamla.

Inga nya dödsfall till följd av covid-19 har rapporterats under tiden 14–21 juli. Hittills har 978 dödsfall med koppling till pandemin registrerats.

Institutet har övergått till att uppdatera siffrorna för antalet coronarelaterade dödsfall endast en gång per vecka. I samband med den senaste uppdateringen i onsdags meddelades inga nya dödsfall. Det innebär att Finlands coronarelaterade dödssiffra fortsättningsvis är 978.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning