De finländska soldaterna har landat i Kabul

Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

De finländska soldaterna har landat i Kabul, uppger Utrikesministeriet. Enligt utrikesminister Pekka Haavisto har Finland evakuerat sammanlagt över 50 personer från Afghanistan. Antalet ökar hela tiden.

Finland har evakuerat över 50 personer från Afghanistan, uppger utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) på lördagen. De evakuerade personerna är finländska medborgare eller utländska medborgare som jobbat för Finland i Afghanistan. Totalt ska Finland evakuera kring 230 personer.

– En del av dessa har redan anlänt till Finland, andra är fortfarande på väg. Jag kan inte säga det exakta antalet eftersom det ändras hela tiden, säger Haavisto.

Evakueringen sker via flygplatsen i Afghanistans huvudstad Kabul. Trots att talibanerna tagit makten i landet kontrolleras flygplatsen fortfarande av internationella trupper, främst USA. Situationen på flygplatsen är kaotisk.

– Vi har fem civilpersoner som organiserar evakueringen på flygplatsen, säger Haavisto på lördagseftermiddagen.

Vid 17-tiden bekräftade utrikesministeriet på Twitter att de finländska soldaterna tryggt har landat i Kabul och inlett sitt uppdrag.

Planet med de finländska soldaterna lyfte vid 19-tiden på fredagskvällen. Det rör sig om stampersonal vid Uttis jägarregemente där man utbildar specialtrupper. Truppen är genom sin utbildning och erfarenhet av krishantering den bästa nationella förmågan för uppdraget.

Truppen ska endast vara verksam på flygplatsen i Kabul och i dess omedelbara närhet.

Vid 9-tiden på lördagsmorgonen ska de två CASA 295M-flygplanen som de finska soldaterna färdas med ha landat i Georgien. Dit har de flugit från Rumänien. Det här enligt flygspårningstjänsten Flightradar.

Riksdagen och republiken president Sauli Niinistö gav på fredagen grönt ljus till att skicka finländska soldater till flygplatsen i Kabul i Afghanistan för att hjälpa finländska medborgare att ta sig ut ur landet. Målet var att få iväg soldaterna samma dag.

Soldaternas uppgift kommer att vara att garantera säkerheten för de finländare som organiserar evakueringen samt de som ska evakueras. Soldaterna har inte rätt att lämna flygplatsen för att hämta personer som behöver evakuering.

– Det är inte möjligt för oss att hämta någon. De som ska evakueras måste själva ta sig till flygplatsens portar.

Det är oklart hur länge de internationella trupperna kommer att kunna behålla kontrollen över flygplatsen. Enligt Haavisto kan det vara fråga om en vecka.

På fredagen hade Finland evakuerat kring 49 personer.

Mellanlandade i Georgien

På lördagsförmiddagen ville varken Utrikesministeriet eller Försvarsministeriet vill uttala sig om hur den finländska militäroperationen.

– Vi kan inte kommentera operationen i det här skedet. Vi ger ett pressmeddelande när det finns något nytt att säga, eventuellt under veckoslutet, säger Utrikesministeriets jourhavande kommunikatör Petra Sarias på lördagen.

På Försvarsministeriet är svaret liknande.

– Vi kan inte ge ut detaljer om operationen. Det är alltid den som begär om hjälp som har informationsansvar, säger huvudstabens kommunikationschef Max Arhippainen.

I det aktuella fallet är det alltså Utrikesministeriet som begärt hjälpen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning