Myndigheterna övade bordning på passagerarfärja

Bild: Försvarsmakten

Polisen, försvarsmakten och Gränsbevakningsväsendet övade bordning av ett fartyg på Eckerö Lines passagerarfärja tidigt på torsdagsmorgonen. Övningen var en fortsättning på en liknande övning för två veckor sedan.

Övningen inleddes klockan två på torsdagsmorgonen. Eckerö Lines passagerarfärja avgick i normal ordning från Tallinn klockan 1.45 och anlände till Helsingfors enligt tidtabellen. Till övningen hörde att myndigheterna bordade passagerarfärjan på Finska viken och tog hand om skadade passagerare. De passagerare som deltog i övningen hade sminkats så att det såg ut att de var skadade.

– En liknande övning ordnas varje år och innehållet i årets övning motsvarar i praktiken innehållet under tidigare år: myndigheterna får ett nödanrop från fartyget och specialtrupperna tar sig samlat in i fartyget där en polisledd operation utförs, berättar överkommissarie Jari Kaikko vid polisinrättningen i Helsingfors, enligt ett pressmeddelande.

Övningen ägde rum på en avgränsad del av fartyget. Passagerare som inte deltog i övningen hade blivit informerade om den på flera olika språk. Målsättningen var att vanliga passagerare inte skulle märka av övningen desto mera.

– Passagerarna märker inte särskilt mycket av övningen eftersom den pågår i en del av fartyget som är stängd för utomstående. Det är viktigt att då och då öva en dylik krävande situation till havs, framför allt för att testa hur myndighetssamarbetet fungerar, säger Kaikko.

I övningen användes båtar och helikoptrar. Förutom polisen, försvarsmakten och Gränsbevakningsväsendet deltog även Trafikverket, Trafiksäkerhetscentralen, Helsingfors hamn samt Eckerö Line.

Helsingforspolisen har lagt ut bilder samt en videosnutt på en helikopter som landar på passagerarfärjan på sitt Twitterkonto.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning