Myndigheterna: Läget inom barnskyddet i Pargas är allvarligt

Bild: Mostphotos

Krisen inom barnskyddet i Pargas stad är fortsatt svår. Trots att stadens familjeenhet har tre lediganslagna och obesatta tjänster har ingen sökt jobbet som socialarbetare, uppger Helsingin Sanomat.

Regionförvaltningsverket har gett Pargas stad en anmärkning för att lagen inte har följts då barnskyddsbeslut har fattats. Klientplaner har också blivit ogjorda och odokumenterade i strid med lagen. I fjol gjorde Regionförvaltningsverket två inspektionsbesök till familjeenheten i Pargas. Besöken avslöjade att det hade förekommit mobbning på arbetsplatsen och att arbetsgivaren inte hade reagerat på problemen.

Översocialrådet Aulikki Kananoja på Regionförvaltningsverket betraktar situationen som allvarlig. Kananoja leder en riksomfattande arbetsgrupp som utreder situationen inom barnskyddet.

– Jag blev fundersam över att man har låtit situationen utvecklas till denna extrema punkt, säger Kananoja i en intervju för Helsingin Sanomat.

Enligt Kananoja är situationen så kritisk att det skulle behövas utomstående expertis som medlar och diskuterar med alla berörda parter. Det lönar sig inte att tveka eller köpa tid utan man ska ta itu med arbetshandledningen så fort som möjligt, uppger hon. Det är också viktigt att se till att enskilda socialarbetares arbetsbörda inte växer sig för stor.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03