Smitta bland äldre oroar myndigheter – THL förespråkar två veckors tvångskarantän för resenärer från Storbritannien

Hälsovårdsmyndigheterna ger en lägesrapport om smittspridningen och coronapandemin på torsdagen. Bild: Joseph Prezioso/Lehtikuva-AFP

Finland har nu 17 säkra och 14 osäkra fall av muterade coronavirus. Restriktionerna har bitit åtminstone delvis, informerar försiktigt optimistiska hälsomyndigheter på torsdagen – men regionerna har nu en nyckelroll.

– Restriktionerna har bromsat epidemins framfart under julhelgen och årsskiftet, säger Liisa-Maria Voipio-Pulkki, strategidirektör vid Social- och hälsovårdsministeriet.

Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd (THL) informerade på torsdagen om coronaläget i Finland och utomlands, den nya muterade virusvarianten och belastningen i sjukvården.

Från ministeriet deltog förutom Voipio-Pulkki också avdelningschef Satu Koskela, och från Institutet för hälsa och välfärd överläkare Taneli Puumalainen.

Smittsiffrorna har sjunkit successivt sedan december, men enligt myndigheterna vet vi ännu inte hur den verkliga situationen ser ut just nu. På torsdagen rapporterades bara 223 nya fall.

Antalet smittade har minskat, men hur mycket återstår att se. Taneli Puumalainen säger att de lägre smittsiffrorna kan bero på många saker.

– Situationen är bra men det finns osäkerhet när det gäller rapporteringen. Det återstår att se om Finland liksom många andra länder får en ny topp efter julhelgen, säger Taneli Puumalainen.

Från vänster: Avdelningschef Satu Koskela från Social- och hälsovårdsministeriet, strategidirektör Liisa Maria Voipio-Pulkki från ministeriet och överläkare Taneli Puumalainen från Institutet för hälsa och välfärd. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Äldre drabbas hårdare igen

Ett oroande drag är att fler äldre återigen drabbats av viruset. Dödligheten ökade i november och december, och många äldre har dött av covid-19 i vinter. För tillfället är 7,5 procent av de smittade äldre.

Situationen har varit stabil inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt under de senaste dagarna. Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt har lyckats stoppa eskalerande smittsiffror. Endast fyra sjukvårdsdistrikt är nu på basnivån i smittspridningen.

– De regionala restriktionerna har en nyckelroll om vi vill bromsa smittspridningen, säger Satu Koskela.

17 fall av det muterade viruset – 14 osäkra

Taneli Puumalainen berättar om den variant av muterat coronavirus som sprider sig snabbt i Storbritannien.

Två tredjedelar av smittfallen i Storbritannien orsakas nu av den nya varianten. Fallen blir fler också i Irland. I Norden är fallen ännu relativt få. I Sydafrika sprider sig en annan muterad variant.

Passagerartrafiken till Storbritannien har stoppats fram till den 11 januari. Resenärer som reser in från landet sätts i karantän i 14 dagar. Det krävs två negativa testresultat för att befrias från karantänen, säger Taneli Puumalainen.

I Finland har 17 fall av muterat virus bekräftats, i huvudsak i södra Finland. Dessutom ska man ännu undersöka positiva tester av 14 personer som varit i kontakt med personer som konstaterats bära på det muterade viruset.

– Det är sannolikt att vi kommer påträffa det muterade viruset åtminstone i en del av fallen.

Enligt Puumalainen har man kartlagt situationen noggrant.

– Hotet har att göra med resande, säger han.

Den nya mutationen sprids snabbare men är inte farligare än andra varianter. Enligt ny information verkar den heller inte spridas lättare via barn, vilket man tidigare befarade.

– Det finns inga skäl att misstänka att coronavaccinerna inte skulle bita på de muterade varianterna av coronaviruset, säger Puumalainen.

På fredagen väntas mer information om vaccinerna.

Här kan du läsa SPT:s direktrapportering från presskonferensen på torsdagen:

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning