Myndigheter tvingar ölbutik att sluta – måste sälja livsmedel

Staten ger och staten tar – den nya alkohollagen skapar problem för specialbutiker för öl. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

Den nya alkohollagen har gjort alkoholförsäljningen snäppet friare. Men inte på alla områden.

En specialbutik för exklusiva ölsorter i köpcentret Iso Omena i Esbo tvingas sluta. Orsaken är den nya alkohollagen som kräver att en livsmedelsbutik måste sälja livsmedel för minst lika mycket som alkohol.

– Efter lagändringen måste minst hälften av försäljningen komma från livsmedel. Alltså: Ifall du vill sälja en ölflaska för fem euro, borde du samtidigt sälja rågbröd för fem euro, skriver ölbutiken Pien på Facebook.

Ölbutikens inlägg är minst sagt förvånat. Hur är det meningen att specialbutiker för öl ska kunna existera, undrar butikens ägare.

– Vi har gott om stamkunder. Vi har en serviceinriktad och glad, sysselsättande butik, som stöder små producenter. Tyvärr är vårt enda alternativ att stänga den här numera olagliga butiken.

Teamet bakom Pien ger ändå inte upp. Den nya alkohollagen möjliggör utförsäljning på restauranger och därför har man öppna en ny butik, som juridiskt är en restaurang, i Helsingfors.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning