Myndigheter: Rädda studentskrivningarna – ordna inte penkis

Arkivbild från Brändö gymnasium. Bild: Tor Wennström

Myndigheter är oroade för att covid-19 sprids ytterligare i gymnasier. Nu rekommenderar man att den traditionella penkisdagen samt de gamlas dans inte ordnas – så att studentexamen kan ordnas som vanligt.

Myndigheterna avråder gymnasier från att ordna den traditionella penkisdagen. Dessutom rekommenderar man att de gamlas dans skjuts upp "till en senare tidpunkt med beaktande av epidemiläget".

Det är undervisnings- och kulturministeriet samt Institutet för hälsa och välfärd som meddelar om rekommendationen. Direktör Tiina Sulander på ministeriet berättar att rekommendationen är till för att skydda studerandena.

– Vi hoppas att vi med rekommendationen kan minimera chansen för studerande att smittas samt exponeringsrisken. Vi gör rekommendationen med tanke på individen, säger Sulander.

Läs också: Abiturienterna i huvudstadsregionen rekommenderas två veckors karantän inför studentskrivningarna

Studentexamen är också en orsak till rekommendationen att penkisdagen samt de gamlas dag inte hålls i år. Ifall smittläget hålls under kontroll i gymnasierna hoppas ministeriet studentexamen kan hållas som vanligt.

Har ni alltså diskuterat alternativet att studentexamen inte hålls som vanligt?

– Vi har diskuterat det, men i nuläget förbereder vi allt som normalt. Med rekommendationerna hoppas vi att elever inte exponeras för viruset i onödig grad, säger Sulander.

Ministeriet meddelar att en granskning visar att just gymnasiestuderande oftare smittas av coronaviruset än personer i andra åldersgrupper. Därför är evenemang där ungdomar i åldersgruppen är förknippade med en förhöjd smittorisk.

Sörjer dagen

Finlands Svenska skolungdomsförbund visade tidigare i januari sitt missnöje med den inställda bänkskuddardagen.

– Varför diskuteras inte det här med studerandena? Beslutsfattarna kunde tillsammans med studerandena ha kommit överens om alternativ för att ordna någon form av bänkskuddardag, säger Alexandra Wegelius, ordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund i ett pressutskick.

– Nu blir abiturienterna helt och hållet utan penkis, ett evenemang som av många anses vara en av höjdpunkterna under gymnasietiden, grämer sig Wegelius.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning